26 octombrie: Sarbatoarea Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de Mir
Credinciosii ordodocsi il sarbatoresc miercuri pe Sfantul si Marele Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, unul din marii sfinti mucenici, facator de minuni si tamaduitor. Sfantul Dimitrie este in traditia crestina unul dintre cei mai cunoscuti martiri din primele secole crestine. El a murit in timpul ultimului imparat persecutor, Diocletian, in anul 303. Era de neam grec si fiul al guvernatorului Tesalonicului. Dimitrie a ajuns si el guvernator si din acea pozitie s-a opus manifestarilor pagane care aveau loc cu ocazia unor victorii ale armatei romane. A fost arestat si determinat sa renunte la crestinism, religie considerata periculoasa pentru unitatea imperiului. Dimitrie n-a cedat torturilor si a fost omorat. Dupa moarte s-a constat ca trupul sau nu se descompune si atunci moastele i-au fost asezate intr-o biserica din Tesalonic, unde se gasesc si astazi. Trupul nedescompus al Sfantului Dimitrie izvoraste o substanta frumos mirositoare, de unde si numele de Izvoratorul de mir. Peste 300.000 de romani poarta numele acestui sfant.

xxx

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de Mir sau Sfantul Dumitru, izvoratorul de Mir (in greaca: Sfantul Dumitru de la Tesalonic / Salonic) a fost un martir crestin, sfant militar din veacul al III-lea care a trait in vremea imparatilor Maximian si Diocletian in cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306.

Viata si martiriul

Hagiografia traditionala spune ca Sfantul Dumitru a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, in timpul prigoanei anticrestine sub conducerea imparatului Diocletian, sau poate in timpul imparatului Galerius. Alte izvoare ne spun ca Sfantul Dumitru era un nobil, ofiter, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului ca l-a marturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciatii din Evul Mediu l-au adoptat, ca si pe Sfantul Gheorghe, drept patron al lor.

Sarbatoarea

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinti militari, atat in Biserica Ortodoxa, cat si in Biserica Catolica de rit bizantin si ce cea rit roman. In bisericile ortodoxe si catolice de rit bizantin, precum si in cea de rit roman, se sarbatoreste la data de 26 octombrie. Crestinii ortodocsi care urmeaza calendarul iulian il sarbatoresc pe Sfantul Dumitru la 8 noiembrie.

Bazilica Sf. Dumitru din Salonic

Putin timp dupa moartea sa, la Salonic, o bazilica a fost ridicata pe mormantul sau. Bazilica Sfantul Dumitru din Salonic a devenit mare centru de pelerinaj. Dupa cucerirea otomana (1430), bazilica a fost transformata in moschee. A redevenit biserica dupa recucerirea orasului de catre greci (1912), in timpul Primului Razboi Balcanic. Edificiul paleocrestin original exista si astazi. Este principalul sanctuar dedicat Sfantului Dumitru. Moastele sale sunt asezate in Biserica Sfantul Dumitru din Salonic.

Nota bene

Sa nu se faca confuzia intre Sf. Dumitru, izvoratorul de mir, si Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), sarbatorit in Biserica Ortodoxa Romana la 27 octombrie.

Surse: HotNews si Wikipedia