Editorialul lui Cornel Nistorescu (Cotidianul): Tudor Gheorghe canta, Funeriu rage
Mi se pare mai important sa scriu despre grosolaniile la adresa lui Tudor Gheorghe, decat sa comentez improvizatiile politice ale lui Ludovic Orban. Ceata liberala este captiva la ifosele lui Iohannis si am destul timp sa-i descos ispravile. Cu ea vom convietui inca o buna bucata de vreme. Drept pentru care las pentru zilele urmatoare toata aceasta improvizatie a liberalilor, menita a trage tara in turbulente politice care sa ascunda incapacitatea lor de a guverna eficient. Ma ingrozeste reactia unui fost ministru, ajuns un biet figurant intr-un PNL dominat de pedelisti. Nu tot astronautul joaca bine fotbal si nu tot inginerul scrie poezii sau iubeste pictura, dupa cum nu tot chimistul refugiat in politica indrageste muzica si intelege libertatea dincolo de cumpararea bananelor si de exucrsiile in vestul Europei. Cam in aceast cadru indefinit si incomplet in materie de trasaturi se pierde si Daniel Funeriu, pe care cu greu il poti portretiza fara sa-l jignesti. Asta ma si determina sa n-o fac si sa precizez doar ca a fost ministrul Educatiei intr-o scurta perioada din regimul Traian Basescu. Dincolo de cariera sa stiintifica ambigua (si toata in afara Romaniei), Daniel Funeriu are o opera demna de o antologie a umorului. Este autorul celebrei demonstratii cu pixelul albastru, un fel de part stiintific, scornit pentru a-l scoate pe comandantul Traian Basescu din incurcatura cu palma data unui copil in timpul campaniei electorale. Tot el este cel care a descoperit si faptul ca o cursa Lufthansa care zbura spre Chisinau nu avea anunturi in limba romana. Cam acestea sunt manifestarile cu care Funeriu s-a ridicat cateva degete deasupra apelor din balta mediocritatii in care se tot scalda de ani buni. Ce face caricaturalul ministru si patriot european de tip Catavencu? Se indigneaza ca un patriot de Bruxelles (si dansul are ceva pensie de acolo) si isi vomita toata fierea pe seama unui concert pesimist al lui Tudor Gheorghe, difuzat de Televiziunea Romana. Pentru a-l fixa intr-o rama antologica a grosolaniei, reproduc scrierea sub-culturala si sub-intelectuala a fostului ministru Funeriu, candva refugiat in Franta (dar nu educat acolo):
- Bai talent: nu ti-e rusine la senectute sa spui ca e totuna sa iei, cand ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coada 4 zile pentru 25 de l de benzina? Bai nenicule! E totuna sa vezi banane doar in filme americane sau sa cumperi la orice ora din zi sau noapte la colt de strada? Johnny Mandolina, e acelasi lucru sa stai iarna la 10°C sau sa te lafai in Bali? Mizerabile rapsod: daca nu era omorat ca un vierme idolul tau, Ceausescu, eu si mii de ROMÂNI ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fara sa-si revada fratii si parintii, si tu spui ca degeaba au trecut 30 de ani? Cine esti tu, ma, sa-ti permiti sa dai sentinte despre ce au realizat, in 30 de ani, romanii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai inteles ca lumea evolueaza si respira fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc ca e degeaba cu tine, si iti spun atat: sa-ti fie rusine, canalie talentata!”
Imediat a sarit si Andrei Caramitru, cunoscuta mangusta politica a USR:
- Inteleg ca Tudor Gheorghe - un cantaret altfel foarte talentat " face propaganda pro-comunism si Ceausescu. Cica au trecut 30 de ani degeaba. Stimate domn cu ghitara si mustata, uite cum sta treaba: - E mai bine acum pentru ca avem ce manca.
Stiti ce-i leaga pe Funeriu si pe Andrei Caramitru? Mancarea si comportamentul isteric! Funeriu ilustreaza libertatea romanilor cu banana de la non stop (ca le putem cumpara la orice ora din zi si din noapte) iar bancherul lui Tata, ca avem ce manca.
Amindoi acesti isteroizi politici au facut scoala in strainatate si s-au intors cu principii beton. Tot ce nu lauda UE este comunism curat. Tot ce suna altfel decat #Rezist trebuie combatut, daca nu chiar starpit. Propaganda pro-UE este benefica, obligatorie si duce la banane, mancare si calatorii cu avionul. Indoiala este pentru tras apa sau pentru chemat politia si cenzura! Doua personaje cu pretentii zadarnice (niste rateuri regretabile ale bunului simt si isterici de serviciu) se socot indreptatite sa se poarte ca niste gardieni de paza ai puritatii europene si ai lumii care respira fericire. Cine se indoieste, cine carteste, cine contesta abuzurile europene sau descrie spolierea economiei romanesti trebuie condamnat, scuipat, infierat, trimis la Phenian si tarat in beciul dusmanilor democratiei. Pentru ca Dide, Malin Bot si Angi Stefan fac prozeliti si pui din ce in ce mai agresivi, nu ne ramane decat sa producem o varianta de manual sau niste pliante care sa explice diferenta intre libertate si ordin, intre corurile ostasesti si muzica unui trubadur.

POST SCRIPTUM: Din partea unui iubitor al muzicii lui Tudor Gheorghe, pentru cei doi, un mesaj nevinovat si fara consecinte:
- Sa va fie rusine, canalii cu ifose democratice! Duceti-va neuronul la biblioteca!

(Sursa: Cotidianul)