Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata "Cultura romaneasca ne uneste", pe care o puteti citi in continuare.

Cultura nationala este expresia cea mai cuprinzatoare a identitatii nationale inteleasa in profunzimea si diversitatea ei istorica, iar patrimoniul cultural reprezinta cea mai importanta zestre pe care natiunea o poate aduce in spatiul comun european, prin pastrarea vie a traditiilor, a obiceiurilor si a tuturor formelor de arta. Odata cu trecerea timpului, toate acestea au crescut in substanta si valoare, consolidand identitatea noastra culturala in diversitatea culturii europene. Avem responsabilitatea de a transmite generatiilor viitoare valorile culturii romanesti care ne-au format si ne-au legitimat identitatea.
Stiu ca enunturi de acest fel gasesti, mai degraba, in documente, programe, proiecte, mai mult la nivel de principiu, insa cu mandrie pot sa afirm ca in judetul Mures toate acestea sunt realitate. Si doar referindu-ma la ultimele luni, perioada in care am fost la propriu aproape de oamenii din colegiul pe care il reprezint, am trait bucuria unor evenimente culturale extraordinare, de o incarcatura emotionala deosebita, care promoveaza cultura, obiceiurile si traditiile poporului roman: de la sarbatoarea fiilor satului pe care o regasim in fiecare sat, in fiecare comuna si de la festivaluri de obiceiuri si traditii populare organizate la nivel de localitate (asa cum au fost Zilele Sarmasului, Zilele Reghinului, Festivalul Obiceiurilor si Traditiilor de la Sampetru de Campie, Targul Portului popular si al Rusaliilor de la Rusii Munti, Targul de Vara de la Bala sau Targul Fetelor de la Gurghiu ajuns la a 109a editie) la evenimente de mare anvergura, deja cu traditie, cum sunt Festivalul Vaii Muresului (a 9a editie) si Festivalul Vaii Gurghiului (a 8a editie). Acestea sunt doar cateva dintre manifestarile culturale ale judetului Mures, un spatiu multicultural, care in mod firesc, si-a pus amprenta pe viata materiala si spirituala a populatiei. De asemenea, in aceasta perioada se desfasoara, sub organizarea Consiliului Judetean Mures, un amplu sir de evenimente culturale sub egida "100 de ani de cultura in Mures", cu ocazia implinirii centenarului Palatului Culturii din Targu-Mures.
Existenta acestor evenimente si publicul lor numeros confirma, pe de o parte, interesul si capacitatea autoritatilor locale de a face din cultura o prioritate, alaturi de alte nevoi locale importante, iar, pe de alta parte, reflecta un trai mai bun, o perioada in care oamenii au inceput sa se gandeasca din nou la o carte, la un spectacol, la un muzeu, in fapt la o bucurie sufleteasca. Felicitari tuturor pentru eforturile de a pastra si promova cultura romaneasca!