Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Masacrul de la Fantana Alba: un Katyn romanesc si o lectie de istorie si demnitate nationala", pe care o puteti citi in continuare.

Astazi, 1 aprilie, comemoram Ziua Nationala de cinstire a memoriei romanilor-victime ale masacrelor de la Fantana Alba si alte zone ale deportarilor, ale foametei si a altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Tinutul Herta, nordul Bucovinei si intreaga Basarabie. Se implinesc 73 de ani de la una dintre cele mai mari tragedii din istoria neamului romanesc, o rana ramasa deschisa, dar si un moment de reflectare asupra acestui Katyn romanesc."Un copil care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii" afirma Nicolae Iorga, acest genocid fiind abandonat in tacere, uitare si nepasare, o poveste cunoscuta de prea putini romani.
Dupa ultimatumul dat de Stalin, in 26 iunie 1940, Romaniei i-a fost impusa cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei catre URSS. In haosul creat, sute de familii au incercat sa treaca in Bucovina ce nu fusese anexata, dar s-au izbit de refuzul noii autoritati de la Moscova care a dat ordin ca oricine se apropie de granita sa fie executat. In primavara anului 1941, KGB-ul a propagat in randul populatiei romane din Bucovina de Nord, faptul ca pentru o scurta perioada de timp, trecerea granitei in Romania este un lucru acceptat de autoritati. Aproximativ 3000 de romani, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, s-au indreptat in 1 aprilie 1941 catre granita sovieto-romana. In fruntea coloanei au arborat un steag alb, icoane, prapuri si cruci, incercand sa dovedeasca caracterul pasnic al demersului. La trei kilometri de granita romana, in Poiana Varnita, grupul de romani a ignorat ordinul dat de sovietici sa se opreasca, moment in care s-a declansat masacrul. Sovieticii au tras din plin, secerand fara mila laolalta barbati, femei, copii si batrani. Supravietuitorii au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia, iar ranitii au fost legati de cozile cailor si tarati pana la cinci gropi comune, sapate din vreme. Marturiile cutremuratoare ale putinilor supravietuitori relateaza faptul ca, timp de doua zile, pamantul s-a miscat, pana ce toti romanii aruncati acolo si-au dat ultima suflare. In urma masacrului, peste 13.000 de romani au fost ridicati din casele lor si deportati in Siberia si Kazahstan. Putini dintre acestia au supravietuit.
Autoritatile de la Moscova, au trecut in anonimat genocidul, declarand ca a fost vorba doar de un incident neinsemnat, in care un grup de 20 de persoane au incercat sa treaca fraudulos granita.
Subiectul masacrului premeditat de la Fantana Alba a fost considerat tabu pana in anii ’90, orice referire sau comemorare a acestor crime impotriva umanitatii, fiind interzisa de autoritatile sovietice si ucrainene.
Din anul 2000 autoritatile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihna romanilor, nedreptatiti si ucisi cu o cruzime fara margini, "vinovati" ca s-au nascut romani.
Comisia romanilor de pretutindeni va comemora Masacrul de la Fantana Alba la Radauti, maine 2 aprilie, ulterior vom depune coroane de flori la monumentul aflat in regiunea Cernauti, in locul unde s-au produs atrocitatile.
Astazi, cand comemoram acest tragic eveniment, sa le dedicam un gand de pioasa recunostinta, celor care s-au jertfit pentru demnitatea neamului romanesc si sa reflectam la faptul ca cine isi uita istoria este condamnat sa o repete!
Dumnezeu sa-i odihneasca!