Biserica de lemn din Poiana, Ialomita
Pisania pusa deasupra intrarii in biserica cu ocazia transferarii ei in Slobozia ne ofera informatii despre trecutul ei:
- Cu vrerea tatalui, cu lucrarea fiului si savarsirea sfantului duh s-au inaltat la Poiana de Jos aceasta sfanta biserica cu hramul Sfintul Nicolae la anul 1737. Ctitor boier Raducan Tarca cu familia din purtarea de grija a ipodiaconului Razvan Ciuca la 1979 a fost mutata la Poiana de Sus iar in 2000 a fost adusa la Slobozia. Stramutarea a fost facuta cu binecuvantarea si sprijinul P.S. Dr. Damaschin Coravu Episcopul Sloboziei si Calarasilor si prin osteneala celor de la Muzeul Agriculturii din Romania, Director Razvan Ciuca si a Consiliului Judetean Ialomita - presedinte Gheorghe Savu. Bolta a fost pictata de maestrul Ion Nicodim. Slujba de tarnosire s-a savarsit la 17 decembrie 2000 biserica primind si hramul Buna vestire. Preot paroh P.C. Dragos Stanciu.
Construita din lemn de stejar, biserica are un plan dreptunghiular (lungimea bisericii 16,10 m iar latimea 6,30 m), absida altarului fiind nedecrosata cu patru laturi. O mica fereastra este facuta in peretele absidei, lumina intrand dinspre rasarit. Acoperisul, unic pentru intreg edificiul este din sindrila. In partea de vest a bisericii se afla turnul-clopotnita asezat peste pridvorul deschis. Intrarea in biserica se face pe latura de vest, prin pridvor. Portalul usii de la intrare prezinta decoratiuni realizate prin incizare, decoratiuni printre care se remarca crucea asezata in partea de sus a portalului. Pridvorul are 6 stalpi iar grinzile care ii leaga sunt ornate sub forma unor acolade. In interior, spatiul destinat cultului esre impartit traditional: pronaos, naos si altar. O bolta semicirculara acopera naosul dar si absida altarului.
In pridvor regasim piatra de mormant (lungime 153 cm si latime 81 cm) apartinand familiei ctitorului:
- Supt aceasta piatra odihnesc oasele robii lui Dumnezeu Chirca, Stan, Dragomir, Safta, Dumitrasco, Petco, Gheorghe, Tudorachi, Dobre, Maria, Tudora, Voica, Maria, Tudora, Stan, Pena, Matei, Radu, Ancuta, Dumitru, Dobre, Zamfira, Ivan, Zaharia si Pavel
Sursa: Wikipedia