Gheorghe Ilie Florescu a sarbatorit pe 8 mai ziua sa de nastere, inconjurat de familie, de prieteni si fosti colegi de la Scoala primara, la magazinul sau din Piata Rosetti.
Invitatii au fost serviti cu un coniac armenesc Ararat din 1987.
Gheorghe Florescu a acordat un interviu in exclusivitate pentru www.estiri.ro.

- Cum va simtiti la 69 de ani?
- De ziua mea, imi doresc multa sanatate, pace si numai lucruri bune. La 69 de ani sunt multe probleme de sanatate, dar incerc sa fac fata tuturor provocarilor vietii. La 69 de ani ma simt inconjurat de clientela care nu m-a uitat.
- Ce cadouri ati primit de ziua dumneasvoatra de nastere?
- Un cadou frumos, care mi-a placut mult, a fost o cruciulita de lemn pe care o port deja la gat, primita in dar de la Varujan Vosganian, pe care a luat-o de la Patriarhia Armeana.
- Ce prieteni au venit sa va ureze LA MULTI ANI?
- Au venit multi prieteni de-ai mei, colegi de scoala primara. Printre ei, s-au aflat varul meu primar, Mihai Florescu, Craciunel Ioan (fost coleg de la scoala primara Matei Basarab) - impreuna cu el mergeam la colindat, Dan Stroescu (vecin, comandor in rezerva), Mircea Pascu -a fost vicepresedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF) in perioada 1983-1989, Alexandru Oprescu (fost coleg de scoala).
- Ce alte afaceri aveti in momentul de fata, in afara magazinului de cafea din Piata Rosetti?
- La Mall Baneasa detin la etajul I un magazin de cafea si am un stand chiar in incinta Librariei Eminescu. Aici servesc cele mai bune soiuri de cafea pe care nimeni nu le are. Vreau sa ma extind in traditia armeneasca in strainatate, in orasele Londra, Berlin si Paris.
- Cum va convingeti clientii sa bea cafea din magazinele dvs.?
- Merg pe calitatea produselor si nu pe profit maxim. Avem cafele pentru toate buzunarele: la magazinul din Piata Rosetti puteti bea o cafea cu 50 de bani! Cafeaua Santos - Terraforte este speciala pentru oamenii cu resurse modeste: costa 51 RON/ kg.
- Alexandru Andries va mai viziteaza aici, la magazinul din Piata Rosetti?
- Da, sigur ca da! Andries m-a corupt in sensul ca imi doresc o casa la Sibiu, datorita melodiei lui. As vrea sa servesc cafea pentru sibieni, conform zicalei: "Fetele de la Sibiu sunt ca spicele de grau!".
- Ce alti artisti mai vin aici sa bea o cafea buna?
- Vin foarte multi prieteni de-ai mei: Sebastian Papaiani, Victor Rebengiuc, Adela Marculescu.
- Cum vi se pare Bucurestiul de astazi?
- Bucurestiul e asediat de multa prostie si escrocherie! Ca oltean, vreau sa lupt contra oricarui daunator.
- Ce soiuri de cafea ati adus in ultima vreme?
- Am adus cele mai bune soiuri de cafea: din Sfanta Elena: Bourbone de Sfanta Elena si Rollet de Sfanta Elena, din care se produc doi saci pe an si unul vine la mine. Am si cafeaua Divin, la 37 RON/ 100 de grame, care e cel mai cautat soi de cafea.

GHEORGHE ILIE FLORESCU s-a nascut la 8 mai 1944, in timpul unui bombardament anglo-american, in Biserica Sf. Treime din cartierul Dudesti. La varsta de 8 ani, dupa arestarea tatalui sau, fost detectiv la Siguranta Statului, incepe sa lucreze ca baiat de pravalie, apoi ca ajutor al unchilor sai olteni care vindeau in Piata Vitan. Termina liceul, dar considera ca nu are conditiile necesare pentru a urma Facultatea de Istorie, asa cum si-ar fi dorit. Se casatoreste si, dupa terminarea stagiului militar, se angajeaza in comertul de Stat.
Intre 1964 si 1971 trece, pe rand, prin toate functiile operative ale comertului en-gros (primitor-distribuitor, dispecer, sef de sectie al Depozitului de Delicatese Panduri din cadrul Agentiei de Import).
In martie 1971, preia de la mentorul sau, cafegiul armean Avedis Carabelaian, magazinul de cafea si dulciuri din Bd. Hristo Botev 10. Treptat, locul acesta devine un adevarat punct de reper al boemei artistice a Capitalei. Are aici drept clienti mari personalitati ale vietii literare, artistice si medicale, dar si figuri importante din Justtiie,, Militie si Securitate. La 4 martie 1977, blocul din Hristo Botev 10 se prabuseste, dar, printr-un extraordinar noroc, el scapa cu viata.
In anii ‘80, lupta pentru aprovizionarea noului sau magazin din str. Sfintilor 6 se dovedeste extrem de riscanta.
In aprilie 1985 e arestat si condamnat la 11 ani de inchisoare. Eliberat conditionat in 1988, se angajeaza din nou in comert. Participa la Revolutia romana, apoi la 'fenomenul Piata Universitatii' ca sofer personal al unor jurnalisti americani.
In octombrie 1990, sufera un accident vascular cerebral, in urma caruia ramane cu o hemipareza pe partea dreapta. Reinvata sa scrie cu mana stanga si, in 2007, dupa patru ani de munca intensa, reuseste sa termine cartea de memorii Confesiunile unui cafegiu.