Niste vorbe ale autoritatilor preluate de presa nationala, dar si de cea locala i-au pus pe jar pe romanii care n-au dupa ce bea apa, dar ar fi obligati sub riscul sanctiunii pecuniare sa-si monteze repartitor de costuri la incalzire. Autoritatile si-au facut freza imediat ce partea presei care nu s-a lasat pacalita a solicitat lamuriri.
Nici o lege din Romania nu prevede ca o persoana care nu-si instaleaza repartitoare de costuri pe caloriferele din apartamentul proprietate personala pana la 31 iulie 2007 poate fi amendata, a aratat secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Toader, acelasi care, potrivit presei nationale, ar fi anuntat cu cateva zile in urma ca proprietarii in cauza risca sanctiuni pecuniare de la 500 la 1.000 de lei. Astfel, in diverse ziare au aparut titluri de acte - Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica si HG nr. 933/2004 privind contorizarea consumatorilor -, in cuprinsul carora s-ar regasi articolul aberant, lansat din birourile MAI. "A fost o interpretare gresita a legii, dar nu facuta de mine", a revenit Toader ieri. El a precizat pentru Gazeta de Sud ca, saptamana trecuta, a declarat ca orice beneficiar al caldurii furnizate prin sistemul centralizat este obligat sa plateasca serviciile, in caz contrar fiind pasibil de amenda. "Nu am spus insa ca romanii vor fi amendati daca nu-si monteaza repartitoarele pana la 31 iulie 2007. Altceva am spus. S-a creat o confuzie si din cauza ca unii nu au inteles exact la ce se refera articolele de lege invocate. Si, ca sa fie clar, voi propune modificarea Legii nr. 51 din 2006, in sensul eliminarii textului cu pricina (art. 47, alin. b - n.r.)", a spus secretarul de stat Mircea Toader. Surprinzator, conform informatiilor din presa, mai multi oficiali din administratia publica locala si chiar sefi de la organizatiile de asociatii de proprietari au luat de buna gafa, de oriunde s-ar fi iscat ea, apucandu-se sa le planga de mila contribuabililor, si nu sa lamureasca aspectul. Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), Radu Opaina, crede ca la baza dezinformarii stau anumite interese financiare. "E clar ca au fost niste interese, stiut fiind ca exploatarea repartitoarelor este o sursa importanta de venit", a declarat Opaina, fara a aduce insa acuzatii directe la adresa vreunei persoane sau a vreunui grup. Si in Banie, orasul din care firmele de repartitoare mananca lunar circa 80.000 de euro - 2,8 miliarde de lei vechi - direct din buzunarele craiovenilor, pentru stabilirea consumurilor de caldura reglata, oficialii au considerat zilele trecute ca oamenii sunt buni de plata daca nu-si pun repartitoare. Marian Giubelan, seful Serviciului coordonarea asociatiilor de proprietari, din cadrul Primariei Craiova, nu a contrazis nici el duminica povestea repartitorului bagat cu amenintari in casele craiovenilor.
Bani cu ghiotura
La cele 87.000 de apartamente din Craiova sunt necesare circa 350.000 de repartitoare, pentru a caror exploatare firmele autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) ar incasa peste sase miliarde de lei vechi lunar. La aceasta ora, doar 40.000 de proprietari de apartamente si-au instalat repartitoare, ceea ce inseamna ca, la nivel local, operatorii au de luptat pentru jumatatea lipsa a sumei maxime pe care o pot scoate din buzunarele beneficiarilor. Termenul-limita pentru montarea aparatelor este 31 iulie 2007, potrivit HG nr. 933/2004, insa acest termen va fi cu siguranta depasit, in ciuda zvonisticii: tot mai multi craioveni, pe alocuri scari intregi, au solicitat Primariei Craiova acceptul de a-si demonta repartitoarele. "Lumea se arata din ce in ce mai nemultumita de aceste aparate si ar vrea sa renunte. Din pacate, Primaria Craiova nu poate interveni in conventiile si contractele pe care proprietarii, respectiv asociatiile de proprietari, le-au incheiat cu operatorii", a spus Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii.
Contorizare individuala
Art. 47 din Legea nr. 51 pe 2006, intrata in vigoare pe 21 martie 2007, stabileste, la alin. b, ca utilizatorii care nu respecta termenele pentru actiunile de contorizare individuala la nivel de apartament sunt considerati contravenienti si pot fi sanctionati ca atare - amenda de la cinci la zece milioane de lei vechi. Montarea repartitoarelor nu este actiune de contorizare, din simplul motiv ca repartitorul nu este contor si nu este supus masuratorilor metrologice.