Primaria Craiova pregateste un nou proiect de hotarare a consiliului local, care sa permita acordarea gratuita a vinietei celor care si-au platit deja taxa de parcare.
Primaria Craiova nu a renuntat la ideea introducerii vinietei de parcare, desi a retras de pe ordinea de zi a sedintei de luna trecuta proiectul de hotarare care ar fi reglementat acordarea si plata acestei viniete. Dimpotriva, executivul local se pregateste sa introduca pe ordinea de zi a sedintei din luna mai un nou proiect de hotarare, mult mai precis, care sa reglementeze si situatii ce scapasera in proiectul anterior. Pentru asta, asteapta propuneri de la toti consilierii locali.

Colante distribuite gratis

In prezent se afla in curs de derulare licitatia pentru realizarea vinietelor - autocolantele ce trebuie lipite in parbriz sau amplasate pe bordul masinii si care fac dovada platii taxei de parcare. Primaria a cerut ca suma maxima pentru realizarea vinietelor sa fie de 1 leu, dar spera sa primeasca oferte la 50-60 de bani bucata, bani pe care i-ar suporta pana la urma persoana care achita taxa de parcare.
O veste buna ar fi ca edilii se gandesc sa distribuie gratis aceste viniete pentru cei care si-au platit deja taxa de parcare.
"Incercam sa gasim solutia legala ca sa distribuim gratis aceste viniete, suportand din bugetul municipalitatii contravaloarea vinietelor pentru cei care si-au platit in acest an taxa de parcare. Cei care nu au achitat insa taxa de parcare va trebui sa suporte si pretul vinietei", a declarat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas.
Edilii au decis si care este perioada de plata a taxei de parcare. "Taxa de parcare pe un an va trebui platita anual, intre 1 ianuarie si 31 martie, perioada in care nu se vor da amenzi pentru lipsa vinietei", a mentionat viceprimarul Sas.

Alta varianta

Municipalitatea studiaza insa, pentru viitor, si alte variante de incasare a taxei de parcare si depistare a celor care nu au platit-o.
Identificarea contravenientilor s-ar putea face fara a utiliza vinietele din parbriz, ci doar pe baza numarului de inmatriculare.
"Un asemenea sistem modern presupune o baza de date actualizata instantaneu in momentul platii, cum exista in prezent in cazul rovinietelor pentru taxa de drum. Politistii locali ce se vor ocupa de parcari ar avea un terminal de computer in care vor verifica dupa numarul de inmatriculare daca masinile parcate au sau nu taxa platita. Pentru masinile care nu exista in baza de date, nu le-ar ramane decat sa completeze procesele-verbale de contraventie", a explicat edilul.
Un asemenea sistem ar cere insa o investitie majora din partea primariei in tehnica de calcul, insa, potrivit viceprimarului Sas, "investitia s-ar amortiza in timp si n-ar mai fi nevoie de viniete".
La noi si la altii

Reamintim ca taxa de parcare pe care o doreste in prezent Primaria Craiova este de 40 de lei pe an, 15 lei pe luna sau 1 leu pe zi.
Pentru comparatie, in Ramnicu Valcea s-a aprobat nu demult un sistem de parcare cu plata, ce impune o taxa de parcare de 1 leu/30 de minute sau 2 lei/60 de minute. Un tichet de parcare cu valabilitatea de o zi costa 9 lei. Pentru rezidenti-persoane fizice exista abonamente pentru o singura strada, care costa 25 de lei pe luna, 60 de lei pe trimestru ori 140 de lei pe an. Pentru nerezidenti, un abonament pe toate strazile pentru o luna costa 80 de lei, respectiv 200 de lei pentru un trimestru sau 450 de lei pe an. In cazul persoanelor juridice rezidente, abonamentul pentru toate strazile este de 120 de lei pe o luna, 300 de lei pe un trimestru sau 700 de lei pe un an. Rezervarea (concesionarea) unui loc de parcare se poate face contra sumei de 350 de lei pe o luna sau 3.500 de lei pe un an.