Stirileprotv.ro : Din 15 noiembrie, statul roman nu mai are bani. Ponta:"Lipsesc finantari pentru ultimele 45 de zile"

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si ProTV News, premierul Victor Ponta a declarat ca prioritatea "numarul unu" a Guvernului pe care il conduce este sa gaseasca resurse financiare pentru finalizarea anului 2012.
"Prioritatea numarul unu in acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru ca incepand cu 15 noiembrie, asa s-a prevazut anul trecut in buget, nu exista nicio resursa pentru functionarea spitalelor, pentru ministerul Administratiei si Internelor, pentru o parte din pensii...
Si atunci, profitand, sa zic, de incasari mai bune la buget, un trend care s-a confirmat si in trimestrul 3, trimestrul 2 fata de trimestrul 1 fusese o crestere de 1,2 miliarde de lei, in trimestrul 3 este de asemenea o crestere, si, rearanjand lucrurile, va spun sincer ca prioritatea numarul 1 este sa stiu ca pana la 31 decembrie 2012 - pensii, salarii, functionarea institutiilor publice si incalzirea, pentru ca una dintre cele mai mari probleme se refera la sistemul de termoficare in marile orase - putem sa le asiguram. Evident, un buget pentru 2013." a declarat premierul Romaniei.
Victor Ponta a precizat ca "cererile de alocari sunt in acest moment de 3,5 miliarde de lei, necesarul minim, pentru perioada pana la sfarsitul anului." Intrebat care sunt domeniile care trebuie finantate, seful Executivului a mentionat in primul rand programul european, POSDRU, care nu mai este alimentat in prezent de europeni.
"Sunt foarte multe alte lucruri neacoperite. Daca vreti vorbim in primul rand de finantarea la bugetul de stat a programelor europene, in primul rand POSDRU, pentru ca acolo, blocandu-se platile europene, trebuie sa finantezi din bugetul de stat." - a explicat Victor Ponta.
Premierul a tinut insa sa sublinieze ca aceasta "gaura" de la buget nu vizeaza si salariile sau pensiile: "Pentru transele de reintregire a salariilor, pentru pensiile care trebuie rambursate si pentru alocatiile pentru mame exista bani prevazuti la buget."
Intrebat de ce nu a comunicat public pana acum ca exista aceasta problema a bugetului pe 2012, premierul Romaniei a afirmat ca a anuntat la un moment dat, dar .. "nu era presant".
"Am anuntat, dar nu era presant. Acum a devenit presant. Tot credeam ca nu mai vine luna noiembrie. A venit luna noiembrie. ", a spus Victor Ponta in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV si PROTV NEWS.