Din cauza restantelor de 150 de miliarde pe care Regia Autonoma de Termoficare le-a inregistrat la Distrigaz Sud SA, furnizorul de gaz metan a sistat alimentarea inclusiv la centrale termice care deservesc asociatii de proprietari fara debite la caldura si apa calda.
Mii de craioveni din centrul orasului nu au apa calda de mai multe luni, dar nici datorii la intretinere, insa nu au beneficiat de serviciile Termoficarii din pricina restantelor pe care alte cateva mii de craioveni le inregistreaza la distribuitorul de caldura si apa calda. Distrigaz Sud a sistat alimentarea tuturor centralelor termice de cartier, care produc caldura si apa calda, inca din primavara acestui an, din cauza unui debit de 150 de miliarde de lei pe care Regia Autonoma de Termoficare il avea catre furnizorul de gaz. Debransarea instalatiilor s-a facut insa fara a se tine seama ca sase dintre asociatiile de proprietari deservite de acestea nu au nici macar un ban datorie la Termoficare. Consternati, oamenii au cerut socoteala furnizorilor, insa s-au lovit de clauze contractuale care le depasesc puterea de implicare. Directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache, a recunoscut ca au fost oprite si centralele termice de la asociatiile care nu aveau restante. "Noi avem contract cu Distrigaz Sud SA Bucuresti pentru fiecare centrala termica. In factura este reprezentat totalul, Distrigaz Sud nu emite factura pentru fiecare punct de furnizare, chiar daca este inscris consumul pentru fiecare dintre acestea. Ca atare, datoria se constituie din aceste totaluri, iar noi nu putem interveni pe langa Distrigaz sa faca o departajare a centralelor. Nu cred ca e normal, dar asa se intampla", a spus directorul Tudorache. Reprezentantii Distrigaz Sud SA, sucursala Craiova, ne-au declarat neoficial ca este firesc sa intrerupa un mare client pentru o asemenea restanta, indiferent ce relatie comerciala are acel client, la randul sau, cu asociatiile, iar oficial ne-au trimis la plimbare, la sediul Distrigaz Sud SA Bucuresti. Pana la ora inchiderii, redactia GdS nu a primit un raspuns al societatii bucurestene.
"Toti pentru unul"
Sistemul despotic pe care Distrigaz Sud il aplica in relatia cu consumatorii a afectat deja cateva blocuri din centrul orasului, de la 156 de apartamente la I, J, K si de la Romarta la 97-93, pe strada Teodor Aman. Craiovenii din locuintele racordate la sistemul central de incalzire au platit la zi intretinerea, dar nu au avut apa calda. Directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache, a spus inca ca, de astazi, toate centralele termice pe gaz vor fi repornite: "Noi am platit peste 90% din restanta in contul asociatiilor rau-platnice, iar Distrigaz Sud a apreciat ca este deajuns pentru a relua furnizarea gazului de astazi".