Candva unul din cei mai mari producatori, Romania viseaza sa ramana regina petrolului in Europa Centrala si de Est, un statut care ar i-ar putea aduce un verdict favorabil in procesul care o opune Ucrainei privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, relateaza AFP. "Daca privim in jurul nostru si chiar mai departe, spre state precum Germania, Italia, Franta si Polonia, putem spune ca Romania se bucura de o situatie favorabila care ar trebui sa continue pentru inca 15-20 de ani", a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Resurse Naturale (ANRM), Gicu Borosi. Rezervele Romaniei insumeaza 74 de milioane de tone de petrol si 185 de miliarde de metri cubi de gaz, la o productie anuala in 2007 de 4,6 milioane de tone de petrol si 11,2 miliarde de metri cubi de gaz.
Acestor rezerve li se adauga circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol din subsolul platoului continental de 12.000 de kilometri patrati disputat in prezent de cele doua tari. Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, sesizata in acest caz in 2004, urmeaza sa pronunte un verdict in cel mult sase luni. "Acest proces are o miza economica importanta. In baza deciziei CIJ, Romania ar putea beneficia de avantaje substantiale", a precizat Borosi.
Potrivit oficialului roman, pe langa impozitele, accizele si alte taxe care ar intra in visteria statului, exploatarea acestor resurse ar asigura Romaniei independenta de livrarile de gaze naturale ruse timp de aproape 20 de ani, daca nivelul actual de importuri se mentine.
In 2007, Romania a importat din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi de gaz, aproximativ o treime din consumul national.
Dupa decizia CIJ, "va fi nevoie de cinci-sase ani pentru a incepe exploatarea resurselor", a subliniat Borosi.
Romania va trebui sa investeasca pana la 12 milioane de euro daca platoul continental este la o adancime de peste 100 de metri si 60 de milioane de euro daca se afla la o adancime de peste 1.000 de metri.
In 1998, mirajul petrolului de la Marea Neagra a dus la semnarea unui acord cu Bucurestiul de catre grupul francez Elf Aquitaine pentru exploatarea unui perimetru de 10.000 de metri patrati. Dupa doi ani si investitii de 15 milioane de dolari, grupul s-a retras, dezamagit ca "nu a identificat zacaminte exploatabile". In pofida esecului, Borosi apreciaza ca marile companii petroliere nu vor ezita sa se lanseze intr-o noua aventura la Marea Neagra, imediat ce CIJ va delimita platoul continental.
Potrivit oficialului roman, trei sonde instalate in zona disputata de cele doua tari sunt in prezent inactive, dar rezultatele forajelor realizate in anii '90 "sunt promitatoare".
Romania exploateaza, de asemenea, incepand cu anul 1987, alte patru zacaminte in Marea Neagra, la o productie in 2007 de 300.000 de tone de petrol si 1,5 miliarde de metri cubi de gaz.
Bucurettiul mizeaza, de altfel, pe participarea principalelor companii din sector la o prezentare de oferte care va fi lansata in primavara anului 2009 si care va viza terenuri cu suprafate de 50.000 de kilometri patrati din vestul si sudul tarii, exploatate in prezent de companiile Petrom si Romgaz, dar ale caror contracte de concesionare vor expira la anul.
Mai rezervat, fostul secretar de Stat in Ministerul Economiei, Iulian Lancu, recomanda autoritatilor sa nu isi faca iluzii. "Consumul de electricitate se va dubla pana in 2030 si doar o politica echilibrata, care va lua in calcul toate resursele, de la hidrocarburi si sectorul nuclear pana la energii regenerabile, va permite economiei Romaniei sa isi acopere nevoile".