Doi craioveni care au contribuit cu cate 5.270 de lei la o firma de asigurari, timp de aproape patru ani, si-au rascumparat politele de asigurare la un pret de nimic. ING Asigurari de Viata SA le-a comunicat ca le restituie doar 3.194 de lei, cu circa 40% mai putin.

Doi craioveni au incheiat in urma cu aproape patru ani asigurari de viata de tip Activ Plus, la ING Asigurari de Viata SA. Persoanele in cauza incheiasera Contractul de asigurare nr. 71961301, respectiv Contractul nr. 71961383, ambele datand din septembrie 2005. Conform acestora, asigurarea principala era "plan de investitii Activ Plus", unde suma asigurata era de 3.000 de lei, iar expirarea perioadei de plata a primelor ar fi fost la data de 8.09.2020. La asigurari suplimentare, in eventualitatea decesului din cauza unui accident, urmasii ar fi beneficiat de 5.000 de lei, iar in caz de invaliditate permanenta din cauza unui accident, suma asigurata ar fi fost de 10.000 de lei pentru fiecare dintre cei doi asigurati.

Clientii primesc mai putin cu 40%

Dupa aproape patru ani de cotizare, craiovenii au contribuit cu 5.270,99 lei de persoana, iar pe 3.06.2009, cand au dorit sa se retraga, au fost informati de reprezentanti ai ING Asigurari de Viata ca "valoarea de rascumparare a contractului dumneavoastra a fost de 3.194,19 lei". Cele doua persoane sunt nemultumite si ca li se restituie cu 40% mai putin decat au contribuit, dar mai ales pentru faptul ca, spun ele, nu au fost informate de la inceputul contractului de asigurare ca pot pierde o buna parte din bani in acest fel. "Am incheiat un contract de asigurare avantajos pentru ING Asigurari de Viata SA. De la mine si de la sotul meu, in mai putin de patru ani, ING Asigurari de Viata SA a incasat peste 100 de milioane de lei (vechi - n.r.). Pana in septembrie 2020, daca nu intervenea ceva, un deces sau o invaliditate, alte sute de milioane de lei ar fi ajuns in conturile celor de la ING Asigurari. Societate care, in caz de deces, ar fi oferit sotului supravietuitor 50 de milioane de lei (vechi - n.r.)... Persoanele care vand asigurari de viata, consideram noi, sunt foarte bine pregatite pentru a vinde iluzii. Contractele pe care ni le pun in fata sunt facute de profesionisti pentru noi, fraierii... Cati oameni citesc contractele sau mai exact cati oameni inteleg ceea ce au citit si semnat? Vanzatorul de asigurari de viata are rol de magician... El stie cu siguranta cat si, mai ales, ce trebuie sa iti spuna si uita sa-ti povesteasca si despre dezavantajele semnarii contractului. Din pacate, contractele sunt atat de stufoase si atat de greu de descifrat, incat iti trebuie un specialist sa te lamureasca. Specialist care sa nu fie cel care tocmai iti vinde o asigurare... Am decis sa ne rascumparam asigurarea inainte de maturitate, chiar daca am pierdut aproape jumatate din banii pe care i-am investit. Sa cotizam in continuare acum, cand am aflat situatia de fapt, ni se parea chiar o prostie. Ne-am platit cam scump taxa pe prostie! Sfatul meu pentru cei care isi fac asigurari este: cititi cu atentie absolut tot contractul inainte sa il semnati!", a spus una dintre persoanele nemultumite.

ING se disculpa

ING Asigurari de Viata sustine ca, de fapt, clientii au stiut de la inceput in ce constau politele lor. Compania explica pe doua pagini cum s-a ajuns sa le restituie oamenilor sume mult mai mici decat cele cotizate. "Dorim sa mentionam, de asemenea, ca valoarea de rascumparare nu ar trebui sa fie o surpriza pentru clientii nostri. Ei sunt informati cu privire la evolutia valorii de rascumparare a contractului inca de la inceput, din momentul semnarii scrisorii de proiectie a contractului, scrisoare in care este prezentata o estimare a acestei evolutii in conformitate cu Norma nr. 3111/2004 privind informatiile pe care asiguratorii si intermediarii in asigurari trebuie sa le furnizeze clientilor. Aceasta estimare este prezentata in doua scenarii: pentru situatia in care randamentul este zero si pentru un randament mediu pozitiv in concordanta cu programul de investitii ales de client", a precizat Aurelia Coman, directoare generala la ING Asigurari de Viata SA. Compania de asigurari are explicatii referitoare la componenta financiara, pe care o considera "un cost al protectiei oferite". ING mentioneaza si ca, spre deosebire de componenta de protectie, cea investitionala a unei asigurari Unit Linked nu este garantata. Practic, i se spune clientului ca acei bani nu i se restituie. "Partea de prima de asigurare platita de client aferenta componentei de protectie financiara nu se investeste, ci este destinata strict pentru acoperirea riscurilor respective si reprezinta un cost al protectiei oferite. Aceasta parte de prima nu este returnata contractantului nici la momentul rezilierii (nu intra in calculul valorii de rascumparare), nici la finalul contractului", sustine Aurelia Coman, directoare generala la ING.
Raspunsul detaliat al ING il puteti descarca de pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

Ce spune Comisia de Supraveghere a Asigurarilor

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) explica faptul ca firmele de asigurari sunt obligate sa plateasca asiguratului ceea ce s-a stabilit prin contract doar in cazul producerii riscului asigurat. "Potrivit art. 9 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, 'prin contractul de asigurare, contractantul asigurarii sau asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea riscului asigurat, sa plateasca asiguratului, beneficiarului asigurarii sau tertului pagubit despagubirea ori suma asigurata, denumita in continuare indemnizatie, rezultata din contractul de asigurare incheiat in conditiile prezentei legi, in limitele si la termenele convenite'. In concluzie, conform contractului incheiat, asiguratorul plateste indemnizatia (despagubire sau suma asigurata in limitele stabilite in contract) doar in cazul producerii unui risc asigurat", a precizat Mirela Antohi, directoare generala a Directiei Generale Comunicare si Relatii Mass-Media din cadrul CSA. In opinia responsabililor CSA, "suma platita asiguratului in cazul unui astfel de produs depinde de randamentul programului de investitii ales, iar daca polita este rascumparata inainte de maturitate, la acest factor se adauga si penalitatile de rascumparare prevazute in contract". CSA sustine faptul ca foarte multe persoane care au incheiat polite de asigurare de viata confunda produsul cu depozitele bancare.
107 reclamatii la adresa asiguratorilor
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a confirmat, pentru GdS, ca anul acesta au fost inregistrate multe reclamatii legate de politele de asigurari de viata. "Va comunicam faptul ca in primele cinci luni ale anului curent au fost depuse la CSA 107 reclamatii aferente claselor de asigurari de viata, dintre care una de la un petent cu domiciliul declarat in judetul Dolj", a precizat Mirela Antohi.