Achizitia Bancii Comerciale Romane (BCR) de grupul austriac Erste Bank s-a situat pe locul sase in clasamentul tranzactiilor de pe piata serviciilor financiare din Europa, in functie de valoare, potrivit unui studiu realizat de firma de servicii de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
Preluarea pachetului majoritar de actiuni al BCR de catre Erste Bank, pentru 3,75 miliarde de euro, este una dintre cele mai importante tranzactii incheiate anul trecut, se arata in studiu. In acelasi timp, fuziunea dintre subsidiara romaneasca a HVB si Banca Comerciala "Ion ¥iriac" a fost una dintre cele mai valoroase tranzactii din Europa Centrala si de Est. Autorii raportului spun ca "achizitia realizata de Erste Bank face parte dintr-un plan important de privatizare stabilit de Guvernul Romaniei.
De asemenea, in program este prevazuta si privatizarea, in acest an, a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Cea mai importanta tranzactie pe piata de profil europeana a fost achizitia bancii germane HypoVereinsbank (HVB) de catre cea italiana UniCredit, pentru 15,4 miliarde de euro. Privatizarea BCR se afla pe prima pozitie in topul celor mai mari achizitii si fuziuni de pe piata serviciilor financiare in regiunea care cuprinde Europa Centrala si de Est si Rusia si pe locul patru in clasamentul tranzactiilor transfrontaliere. (D.E.)