Economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, considera ca prin cresterea salariilor consumul va fi mentinut la un nivel ridicat, iar acest lucru este singura salvare a economiei romanesti.
Economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, apreciaza ca doar cresterea salariilor va duce la avansul economiei. Lazea explica intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei ca PIB-ul romanesc este, in proportie de 80%, bazat pe consum, iar fara o crestere a salariilor, consumul nu isi va reveni.
"Daca consumul nu va mai scadea anul viitor, una dintre ca uzele pentru care nu va mai scadea este ca anul viitor salariile bugetarilor vor creste fata de anul acesta. Nu stiu cu cat anume, ramane de vazut in legea bugetului, dar vor creste. Insa, daca si sectorul privat va da anul viitor majorari macar cat sa acopere inflatia, probabil ca aceste cresteri vor asigura un minim de crestere a consumului", a declarat Lazea.
Economistul spune si ca, in conditiile in care cresc salariile, economia avanseaza, va fi reluata si creditarea. Bazandu-se pe modelele economice ale altor tari, Lazea considera ca nu trebuie sa ne punem sperante in sistemul bancar pentru revenirea economica.
"Constat, din experienta altor tari si a altora ca, de regula, sistemul bancar reia creditarea dupa ce se arata primele semne ale cresterii economice, nu inainte. Ca ne-am dori, ca ar fi bine, ca ar fi de dorit, aceasta este partea a doua. Nu vorbesc normativ, ci spun ceea ce se intampla in alte parti. Nu cred ca trebuie sa ne punem foarte mari sperante pe sistemul bancar", a explicat Valentin Lazea.