Ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, a declarat, marti seara, la Targu Mures, la conferinta "Castelele medievale si moderne din Romania - memorie, identitate si proiecte de viitor", ca interesul Romaniei este sa "se cupleze" la marile itinerarii turistice din Europa, sugerand un traseu care sa cuprinda castelele de pe Valea Muresului, dupa modelul celor de pe Valea Loarei, din Franta. "Toata lumea si-a dat seama ce bogatii sunt, nu numai in judetul Mures, ci in toata tara, cate castele exceptionale avem si cate sunt in paragina, cele mai multe dintre ele. Desi e vorba de foarte multi bani, cred ca se putea face mai mult din '90 incoace, pentru prezervare si, in al doilea rand, pentru restaurarea acestor castele. Trebuie sa isi cunosti interesul si interesul Romaniei este sa se cupleze la marile itinerarii turistice din Europa. Daca ai 26 de castele in judetul Mures, atunci este Valea Muresului cum este Valea Loarei in Franta. Si nu glumesc, cu dimensiunile de rigoare", a spus Borbely. Potrivit acestuia, Romania ar atrage "inzecit, inmiit" mai multi turisti daca acestia ar putea sa mearga in judetul Mures, pornind dintr-o parte a judetului si oprindu-se in fiecare localitate, "unde ar putea sa aiba moteluri si sa viziteze si foarte multe minunatii naturale".
Ministrul a apreciat ca "benefic" faptul ca fostii proprietari si-au primit inapoi castelele, dar a subliniat ca acestea s-au deteriorat in continuare intrucat nu s-a primit niciun sprijin de la stat, unii dintre proprietari avand venituri reduse.
El a subliniat faptul ca, desi exista de un an posibilitatea depunerii de proiecte pentru accesarea de bani europeni prin Planul Operational Regional, doar unul din cele 21 de proiecte primite pe subaxa 5.1 se refera la reabilitarea unui castel. Potrivit lui Borbely, este vorba de castelul Karolyi din Ardud (Satu Mare), proiectul de reabilitare a acestuia avand o valoare de sase milioane de euro.
Borbely a afirmat ca banii sunt problema primordiala, dar ca exista subaxele 5.1 si 5.2 din Planul Operational Regional prin care se pot accesa fonduri europene, iar printr-o modificare de legislatie s-ar putea da mai multi bani, de la bugetul de stat, pentru cofinantarea proiectelor de reabilitare a castelelor si a drumurilor care duc la ele.
"Primarul poate sa stea de vorba cu proprietarul. Cred ca, din moment ce Primaria este interesata sa puna in valoare aceste castele, vom institutionaliza acest aspect. Avem lista castelelor, a autoritatilor locale. Va trebui sa modificam si legislatia, chiar daca e vorba de bani multi, cred ca trebuie sa aiba bugetul atatia bani sa fie partener in acest experiment. O parte din fonduri trebuie date de buget si din alte resurse europene", a spus Borbely.
In judetul Mures se afla cele mai multe castele din tara, 26, din totalul de 175 cate sunt in Romania, majoritatea fiind in Transilvania.