Operatorii din turism au inceput deja sa-si promoveze ofertele de Paste chiar daca pana la sfintele sarbatori mai sunt cateva saptamani bune. "Inca se tatoneaza terenul. Turistii merg de la agentie la agentie si vor sa aleaga cele mai bune oferte interne sau externe", ne-a spus ieri Mircea Draghici, secretar general in Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).
In privinta preturilor, un week-end in tara la pensiunile sau hotelurile de pe Valea Prahovei costa doua-trei milioane de lei vechi, cu mic dejun inclus. Cei care vor o vacanta de cateva zile intr-un hotel de patru stele din Poiana Brasov ar trebui sa scoata din buzunar 10-12 milioane de lei vechi de persoana. Nici oferta externa nu este foarte scumpa. Spre exemplu, o vacanta de cinci zile in Malta costa 220-250 de euro, cazare in apartamente de doua stele si mic dejun inclus. Preturile cresc daca alegeti Sharm El Sheik (Egipt), unde pentru un pachet complet de cinci zile platiti intre 550 si 825 de euro, in functie de cazare, la hotel de 3 sau 5 stele. "Totusi, cei mai multi turisti aleg o vacanta imediat dupa Paste, pentru ca sarbatorile sfinte se petrec de cele mai multe ori in familie", ne-a mai explicat Mircea Draghici.
Reprezentantii agentiilor sunt optimisti si spun ca cele mai multe cereri le vor avea cu doua saptamani inainte de Paste.
Mai trebuie spus ca Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) va ofera un Paste traditional. "Turistii pot asista si participa la vopsitul oualor, pot pregati bucatele si pot merge la Deniile din Noaptea de Inviere", ne-a declarat ieri Marilena Stoian, presedinte ANTREC.
Cazarea la pensiuni de 2-3 margarete costa 650.000 - 900.000 de lei vechi pe noapte, iar la pensiunile de 4-5 margarete intre 1 milion si 2,1 milioane de lei vechi. La aceste tarife se mai adauga 60 de lei pentru masa festiva si 60 de lei pe zi pentru masa. Cei care vor sa se plimbe cu caruta vor trebui sa mai scoata din buzunar inca 6 euro de persoana. (Senica Micu)