AMOSNEWS -Panorama editorialelor (30 mai)
Care sunt problemele la ordinea zilei care ii preocupa pe editorialistii din presa scrisa? Va propunem o scurta trecere in revista a comentariilor din editiile de astazi...

BOGDAN ALECU: Cat de importante sunt inaugurarile de "petice de autostrada" si de ce nu trebuie sa ne bucuram ca a plecat Bechtel (Ziarul Financiar)

"Cei din urma, activi pe forumurile de specialitate au reactionat pozitiv atunci cand s-a anuntat inaugurarea tronsonului de 18 km intre Deva si Orastie, la care se adauga celui de 15 km intre Deva si Simeria - in total 33 de kilometri de autostrada, considerand acest tronson unul foarte important, si nu unul care leaga "nimic de nimic". Numele de autostrada "Deva - Orastie" nu este unul corect deoarece tronsonul joaca cel mul rol de centura pentru cele doua orase, centuri foarte utile in contextul in care principala ruta de export a Romaniei reprezinta un drum cu o banda pe sens care parcurge pe lung toate satele si orasele care ii ies in cale. De ce nu trebuie sa ne bucuram? Pentru ca reprezinta dovada faptului ca in Romania nu se poate construi coerent o autostrada. Pentru ca in loc sa fie continuata centura Sibiului in regim de autostrada, sau cea de la Timisoara la Lugoj, sau poate chiar cea de la Arad la Nadlac pentru a elimina cozile de camioane formate la granita cu Ungaria, avem, din nou, un petic aruncat undeva pe traseu. Mai mult, restul tronsoanelor de pe viitoarea Sibiu-Nadlac au intarzieri importante, asadar cei 33 km cu toate ca sunt relativ utili, nu vor schimba cu prea mult timpul de parcurs pana la granita."