Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: "In 2013 masurile luate de VICTOR PONTA si GUVERNUL USL au atras mai multi bani de la UE decat in intreaga perioada 2007-2012", pe care o puteti citi in continuare.

In luna noiembrie 2013, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 26,83%, o crestere cu 1,4% fata de luna precedenta. Iata ca eforturile care au fost depuse in mod sustinut pentru a atrage cat mai multi bani de la Uniunea Europeana au dat rezultate.
Masurile luate de USL claseaza Romania pe primul loc in randul tuturor statelor membre in ceea ce priveste cresterea sumelor rambursate de Comisia Europeana in anul 2013.
Cand USL a preluat guvernarea, rata de absorbtie era de aproximativ 7,4%. In anul 2013, s-au atras mai multi bani decat a reusit guvernarea PDL sa stranga in tot mandatul. In perioada 2007 - 2012, cand la guvernare era PDL, Romania a incasat doar 2,2 miliarde de euro de la Comisia Europeana. In 2013 Guvernul a facut o prioritate din atragerea fondurilor europene si a adus astfel in Romania 2,5 miliarde de euro. Iata ca in doar in cateva luni de guvernare USL a atras din finantarile alocate o suma mai mare decat a putut guvernarea PDL sa stranga in sase ani de putere.
De cand USL a preluat guvernarea, s-au luat decizii care au favorizat cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene la aproximativ 27%. Iata cateva masuri luate de Guvernul ULS, care au permis acest progres:
• S-a simplificat procedura de predare a documentelor pentru beneficiarii POSDRU;
• S-a elaborat un Ghid de bune practici privind evitarea principalelor riscuri in achizitiile publice;
• Au fost angajati experti privati, pentru a evita pierderea de fonduri europene;
• Pentru a asigura continuitate in finantarea proiectelor au fost alocate, temporar, beneficiarilor sume de la Trezorerie.
• Nu in ultimul rand, beneficiarii privati au fost scutiti, in limita unor plafoane maxime, de procedurile de achizitie publica.
Asa cum a declarat si Ministrul Fondurilor Europene, pana la sfarsitul acestui an ne propunem si vom atinge nivelul de 30%. Sunt bani care vor permite cresterea economica si crearea de locuri de munca, aratand inca o data diferenta neta dintre USL si PDL. In timp ce PDL a gestionat incompetent si corupt fondurile europene, Uniunea Social-Liberala a facut ordine in sistem, cu rezultate care se vad deja in rata de absorbtie.
Am toata increderea ca performanta foarte buna de anul acesta va continua si in 2014, demonstrandu-se ca USL aduce banii europeni in Romania.
Astfel USL se tine de cuvant si isi respecta promisiunea de a dezvolta Romania si pe baza fondurilor europene.