Numarul posesorilor de actiuni de la nivel national se ridica la 10,2 milioane, cea mai mare concentratie, peste un milion, aflandu-se in Capitala. La o populatie de circa doua milioane de locuitori, putem spune ca unul din doi bucuresteni detine actiuni. Cum majoritatea acestor actiuni a fost obtinuta in urma privatizarii in masa, reiese ca investitiile bucurestenilor au fost unele profitabile, de vreme ce au pastrat actiunile atat timp.

Peste un milion dintre cei 10,2 milioane de detinatori de instrumente financiare la nivel national au domiciliul in Bucuresti, potrivit datelor prezentate ieri de Depozitarul Central, cu ocazia inceperii activitatii, si preluate de Mediafax. Mai exact, numarul conturilor administrate de depozitar pentru detinatorii de actiuni din Bucuresti este de 1,04 milioane, respectiv 10,26% din totalul national. Proportii de peste 3% sunt intalnite in judetele Prahova (3,75%), Iasi (3,54%), Dolj (3,38%), Constanta (3,3%), Brasov (3,19%), Timis (3,16%) si Cluj (3,06%). Cele mai putine conturi sunt in judetele Covasna (1,02%), Ilfov (1,14%), Ialomita (1,25%), Bistrita-Nasaud (1,26%) si Giurgiu (1,35%). Aplicand insa "legea numerelor mari", este firesc ca in judetele cu populatie mai mare sa se gaseasca mai multi actionari.
Trebuie spus insa ca cei mai multi dintre actionari si-au obtinut cupoanele in urma privatizarii in masa care a avut loc acum 15 ani. In acest sens, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Victor Eros, a declarat ieri ca peste 90% dintre conturi apartin detinatorilor de cupoane obtinute in urma privatizarii in masa.

Actiunile, la puricat

Depozitarul Central va incheia in perioada urmatoare contracte cu toti emitentii, prin care sa obtina o evidenta actualizata a structurii actionariatului. Neincheierea contractului va duce la suspendarea de la tranzactionare a emitentului respectiv.
"Trebuie sa vedem cati dintre actionari au murit sau sunt plecati in strainatate si daca actiunile lor se afla in posesia altor persoane", a afirmat Eros.
Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a afirmat ca in prezent sunt 60.000-70.000 de conturi deschise la firmele de brokeraj, dintre care doar 10.000-11.000 sunt active.
Eros si Farmache au participat ieri la deschiderea BVB, cu ocazia inceperii activitatii Depozitarului Central. Depozitarul Central va realiza atat operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cat si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare.
Supravegherea institutiei este realizata de catre CNVM, responsabilita-te impartita cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cazul operatiunilor de compensare-decontare.
Actionarul majoritar al societatii este BVB, cu 54,51% din titluri. Depozitarul Central are un capital social in valoare de circa trei milioane de euro si inten-tioneaza sa si-l majoreze la cinci milioane de euro pana in 2008.