Comisia Europeana, prin vocea lui Fabrizio Barbaso, a atras atentia autoritatilor romane fata de cateva masuri care nu sunt compatibile cu acquisul comunitar. Oficialul european da ca exemple, printre altele, amendamentele succesive ale Codului Fiscal, care conduc la scutirea de impozite a producatorilor interni de bauturi alcoolice, in momentul in care acestia achizitioneaza etichete fiscale.
Europenii ne reproseaza dezavantajarea importatorilor de bauturi alcoolice fata de producatorii locali, prin mecanismul timbrelor. Un alt repros se refera la faptul ca proiectul Codului Fiscal prevede instituirea unor preturi minime la tutun si alcool, prin care s-ar crea comportamente similare cartelurilor. De asemenea, pe europeni ii mai nemultumeste si Legea farmaciilor care „va inchide portile a sute de farmacii“.
Aceste reprosuri au determinat organizarea la Camera de Comert si Industrie a Romaniei a unei dezbateri publice la care au participat reprezentati din ministere si producatori autohtoni. Cu aceasta ocazie, Romulus Dascalu, presedintele Asociatiei producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase GARANT, si-a aratat nemultumirea fata de taxa de viciu pe care Ministerul Sanatatii o va introduce din 2006. „Aceasta taxa va dubla acciza, iar romanii se vor indrepta catre bauturile contrafacute, foarte ieftine“, a subliniat el.
Potrivit lui Dascalu, in Romania evaziunea fiscala in alcool reprezinta cam 60% din piata.