Romania a ramas in recesiune in primul trimestru, iar sperantele revenirii economiei in teritoriul pozitiv s-au mutat spre al doilea trimestru din 2010, potrivit analistilor, informeaza Ziarul Financiar.
Analistii si-au revizuit estimarile pentru primul trimestru din 2010, ca urmare a evolutiei sub asteptari a productiei industriale din februarie si pe fondul continuarii declinului constructiilor si al consumului.
"In primul trimestru din 2010 economia a ramas in teritoriu negativ, inregistrand o scadere de 0,4% fata de aceeasi perioada din 2009.
Serviciile si constructiile au tras mult in jos PIB-ul. Industria a avut un avant puternic la inceputul anului, insa in februarie a incetinit. Totusi, contributia industriei a fost pozitiva. Nu este exclus ca si agricultura sa aiba o influenta pozitiva, avand in vedere efectul de baza", a comentat Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Ea a mai precizat ca sectorul constructiilor inca nu si-a revenit, iar la nivelul investitiilor s-au inregistrat cifre negative.
Speranta revenirii economiei este legata de sectorul industrial. Exporturile au avut o sustinere importanta de la cererea externa. Insa in viitor nu putem astepta un impuls puternic de la cererea externa, avand in vedere ca nici in zona euro nu sunt asteptari foarte mari.