Guvernul a evaluat 102 locatii, in special din Transilvania, pentru o noua centrala nucleara, iar studiul realizat, care a fost secretizat pentru a evita speculatii imobiliare si "nemultumiri sociale" ale angajatilor din sistem, arata ca pot fi construite reactoare cu putere totala de 2.000-3.000 MW.
Pentru elaborarea studiului au fost selectate cinci tipuri de centrale nuclearo-electrice reprezentand tehnologia cea mai avansata pe plan mondial, respectiv EPR 1600 (un proiect denumit European Power Reactor, de 1600 MW, si dezvoltat in comun de Franta si Germania), AP 1000 (un nou tip de reactor cu apa presurizata care poate genera aproximativ 1.100 megawati de electricitate), ACR 1000 (un reactor cu o putere instalata de 1.000 MW), ABWR 1300 (reactor avansat cu apa fierbinte de 1.300 MW) si APR 1400 (reactor folosit de industria nucleara din Coreea de Sud, cu o putere de 1.400 MW).
In paralel, au fost evaluate 102 amplasamente potentiale pentru constructia noii centrale nucleare, in principal din Transilvania (73 locatii in bazinele raurilor Oltului, Muresului si Sometului), dar si din Moldova (bazinul raului Bistrita, 18 locatii) si Dobrogea (bazinul Dunarii in amonte de Cernavoda, 11 locatii), au declarat, luni, surse din Ministerul Economiei si Finantelor.
Printre locatiile studiate se afla Harsova, Drobeta Turnu Severin, Babadag, Tulcea, Murighiol (Dobrogea), Falticeni, Piatra Neamt, Bacau, Dumbrava Rosie, Ruginoasa (Moldova), Cluj, Jucu de Sus, Iernut, Simeria, Turda, Dej (Transilvania Nord, Valea Somesului), Lipova, Teius, Vintu de Jos (Transilvania Centru, Valea Muresului), Comana, Venetia, Sambata, Bogata, Talmaciu, Porumbacu de Sus (Transilvania Sud, Valea Oltului).
"Din cauza concentrarii de putere energetica in zona Dobrogea, s-a renuntat la studierea unor noi amplasamente pe Dunare sau pe litoralul Marii Negre, iar ulterior, pe baza caracteristicilor slabe ale terenului si a fenomenelor macrogeologice specifice, s-a renuntat si la studierea amplasamentelor situate in bazinul raului Bistrita", au aratat sursele citate.
Locatia in care va fi construita noua centrala va fi selectata in functie de gradul de seismicitate al terenului, apa disponibila pentru sursa de racire, retele de electricitate existente.
Documentul prezinta si date referitoare la reactoarele nucleare aflate in constructie in Europa la sfarsitul anului 2007 si care releva ca astfel de centrale vor mai fi puse in functiune in Slovacia (doua reactoare cu o putere planificata individuala de 440 MW, in 2012), Franta (un reactor de 1.630 MW, in 2012), Finlanda (un reactor de 1.600 MW, in 2011) si Federatia Rusa (zece reactoare cu o putere cuprinsa intre 700 si 1.200 MW, in intervalul 2009-2014).
Autoritatile au anuntat, in urma cu un an, ca intentioneaza ca dupa 2020 sa construiasca o noua centrala nucleara, pe langa unitatea de la Cernavoda, avand intre doua si patru reactoare.
Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Alte doua rectoare cu puteri similare vor fi construite pana in 2015, in urma unei investitii de 2,2 miliarde euro.
La nivel international functioneaza, in prezent, circa 440 de unitati nucleare, 16% din electricitatea mondiala fiind produsa de centralele nuclearoelectrice. Statele Unite ale Americii detin 103 unitati nucleare in functiune cu o putere instalata de 98.254 MW, cea mai mare putere instalata in centrale nucleare din lume, urmata de Franta cu 59 unitati nucleare de 63.473 MW.