Doar 50% dintre fermierii care detin cota de lapte pentru vanzari directe au depus pana in prezent declaratiile anuale cu vanzarile realizate in perioada 1 aprilie 2007-31 martie 2008, a comunicat Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL).
Fermierii care nu si-au declarat cota realizata in 2007 pentru vanzari directe, pana la data de 14 mai, mai au timp inca o luna, pana la 14 iunie, dupa care risca sa-si piarda dreptul de a mai vinde lapte pe piata, iar cota va fi trecuta la rezerva nationala. Numarul de fermieri care trebuiau sa depuna declaratii se ridica la 580.000, pentru perioada 1 aprilie 2007-31 martie 2008, in conditiile in care anterior anului de cota erau in jur de 620.000 de fermieri. Pentru cota de livrari catre procesare, obligatia de a trimite declaratiile revine procesatorilor pentru ca fiecare fabrica care achizitioneaza lapte detine evidenta furnizorilor si a cantitatilor de lapte livrate. Dupa incheierea campaniei de depunere a declaratiilor, DACL stabileste daca Romania depaseste cota nationala de lapte. In situatia in care aceasta este depasita, Romania va plati o taxa catre Comisia Europeana, care va fi repartizata tuturor producatorilor care au contribuit la depasirea cotei nationale prin depasirea cotei individuale a acestora.
In negocierile cu Uniunea Europeana, Romania a primit dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care doua milioane de tone sunt alocate pentru vanzare directa, iar un milion de tone pentru livrari catre fabricile de procesare. Nivelul cotelor de productie la lapte a crescut insa cu 2% pentru toate statele UE, de la 1 aprilie 2008. Acest lucru este important pentru Romania deoarece va ajuta la restructurarea sectorului, in conditiile in care aproape 300.000 de ferme de crestere a vacilor urmeaza sa fie finalizate in anii 2008-2009. In prezent exista 145.000 de ferme in dezvoltare prin programul Sapard si
inca 147.000 de ferme prin SAPARD-ul romanesc care vor trebui introduse in sistemul de cote. Cantitatea de lapte prevazuta pentru aceste ferme se ridica la 516.000 de hectolitri de lapte. Unul dintre motivele cresterii cotei de productie de lapte la nivelul UE a fost acela de a scadea pretul de vanzare-cumparare a cotei pentru a pregati o tranzitie mai usoara in momentul in care se va renunta la cota, in anul 2015, dar si pentru echilibrarea cererii si ofertei din piata. Romania detine in prezent un numar mare de fermieri - producatori de lapte - circa 870.000, dintre care doar peste 580.000 mai detin cota de vanzare directa.
Aproximativ 60% dintre taranii inregistrati ca producatori cu o cota de lapte aferenta in regimul cotei detin doar o vaca, iar o treime dintre acestia au peste 60 de ani. Fermierii cu o vaca livreaza circa 26,5% din cantitatea de lapte, iar cei cu 3-5 vaci, in jur de 37% din cantitate.