Industria vinului din Uniunea Europeana va traversa in curand un proces de reforma, fermierii urmand sa primeasca recompense financiare in schimbul reducerii suprafetelor de vita-de-vie, pentru micsorarea surplusului de productie, potrivit unui proiect al autoritatilor europene, citat de Reuters. In cadrul programului pe cinci ani, care va incepe in august 2008, viticultorii vor fi incurajati sa produca mai putin, prin renuntarea la unele dintre culturile cu vita-de-vie, in schimbul unor subventii generoase, care vor scadea insa in fiecare an. Planul prevede reducerea suprafetelor cultivate cu vita-de-vie cu 200.000 de hectare, de la 3,4 milioane de hectare in prezent.
In primul an de reforma se va renunta la 60.000 de hectare, iar marimea suprafetelor care vor fi scoase din productie va scadea in anii urmatori.
In schimb, producatorii vor primi in primul an circa 7.000 de euro pentru fiecare hectar de vie la care renunta, suma care se va reduce ulterior. Uniunea Europeana este cel mai mare producator, consumator, exportator si importator de vinuri la nivel mondial. (D.E.)