Sistemul de accizare a produselor din tutun in spatiul UE, bazat pe pretul de vanzare a celei mai populare marci de tigari, ar putea fi modificat. Schimbarea acestui sistem de acizare va putea conduce la scumpirea tigarilor mai repede decat ne-am asteptat.
Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa modifice structura cotelor accizelor pentru tigarete pentru a imbunatati sistemul actual, potrivit Mediafax. In prezent, acciza pe tigari are o componenta variabila in functie de pretul maxim de vanzare a unui pachet si una fixa, care se calculeaza ca procent din pretul celei mai bine vandute marci. Pentru ca directiva europeana nu prevede reguli clare de stabilire a celei mai populare marci, au rezultat preturi foarte diferite la tigari in statele comunitare, potrivit Comisiei Europene.
Prin urmare, categoria de pret cea mai vanduta nu poate fi controlata de Guvern si distorsioneaza competitia prin pret intre producatorii de tigari. Mai mult, conceptul de cea mai populara marca, valabil acum 30 de ani, nu se mai aplica in prezent, cand pietele internationale sunt dinamice, cu branduri diferite si nu sunt dominate de o anumita marca, motiveaza Comisia intentia de schimbare a sistemului de accize.

Alinieri rapide, scumpiri pe masura

Renuntarea la categoria de pret cea mai vanduta va simplifica lucrurile si va oferi o transparenta sporita, sustine Comisia Europeana. Numai ca "uniformizarea" accizei va putea conduce mai repede decat ne-am fi asteptat la scumpirea tigarilor.
Comisia va lua o decizie in acest sens la finele anului, asa ca din 2008 se va putea aplica, devansand astfel calendarul de scumpiri initial. Potrivit calendarului de majorare a accizei minime la mia de tigari, aprobat de Uniunea Europeana, valoarea accizei va trebui sa reprezinte, in 2010, 57% din valoarea tigarilor, dar nu mai putin de 64 de euro.
Printr-un simplu calcul reiese ca un pachet de tigari va costa peste trei ani cel putin sapte lei. Dar pentru ca Guvernul a introdus taxa pe viciu, tara noastra depaseste cu mult calendarul aprobat de UE. Astfel, in 2010, acciza la mia tigari va fi de cel putin 74 de euro, ne-a explicat Gilda Lazar, reprezentanta unei companii din domeniu.
Prin urmare, peste trei ani un pachet de tigari va costa cel putin 8,5 lei, in conditiile mentinerii taxei pe viciu.

"Acciza americana" tripleaza contrabanda

Reamintim ca o companie din domeniu propunea in acest sens un sistem de accizare dupa model american. Spre deosebire de sistemul european mixt de accizare, cel american stabileste un nivel al accizei egal pentru toate marcile. Daca s-ar aplica sistemul american, unele marci de tigari, care sunt acum mai ieftine, vor avea preturi comparabile cu cele mai scumpe din piata si vor disparea, ne-a explicat Gilda Lazar. In plus, acciza "americana" va tripla contrabanda cu tigari, estimata in 2006 la 15% din totalul pietei, ne-a mai spus Lazar.