Angajamentele asumate doar de dragul de a pune mana pe bani europeni au ajuns la termenul scadent. UE face inventarul si pentru ca socotelile nu ies le reaminteste oficialilor romani ca fiecare banut primit trebuie justificat.
Groapa de gunoi a municipiului Ramnicu Valcea trebuia inchisa de mai bine de doua saptamani, mai exact la sfarsitul anului trecut, angajament pe care Romania si l-a luat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Capitolul 22 - Mediu. Prin Proiectul ISPA finantat de UE "Managementul integrat al deseurilor municipale in Ramnicu Valcea cu componenta inchiderii depozitului de la Raureni", Ramnicu Valcea a primit in 2001 suma de 9,3 milioane de lei. Cu banii respectivi trebuia construit un nou depozit ecologic la Feteni, iar cel vechi de la Raureni trebuia inchis.
Din 2001 pana la sfarsitul lui 2006 au existat o serie de probleme si certuri intre consilierii municipali cu privire la amplasarea noului depozit ecologic. Cand s-a gasit si votat un amplasament, firma castigatoare a licitatiei organizate de Ministerul de Finante, SC MONTICAVA STADE MONTECO din Italia, nu a respectat termenii contractuali. Abia in vara lui 2006 autoritatile locale si-au dat seama ca termenul scadent de predare a lucrarii se apropie si ca la noul depozit nu s-au terminat nici macar sapaturile. Constient ca "nu poti sa te joci cu banii europeni", prefectul de Valcea a cerut rezilierea contractului, reziliere acceptata cu greu de Ministerul de Finante la sfarsitul lunii octombrie anul trecut. "De atunci si pana acum ar fi trebuit organizata o noua licitatie, insa acest lucru nu s-a intamplat. Ni s-a spus sa asteptam ca este sfarsit de an, ca ne integram si ca se schimba normele de organizare a licitatiilor internationale. Asteptam si acum, desi asta ne costa enorm", este de parere Mircia Gutau, primarul din Ramnicu Valcea.
Garda de Mediu promite amenzi dupa 15 februarie
Reprezentantii Garzii Regionale de Mediu sustin ca Romania risca sa fie sanctionata de UE si au somat in nenumarate randuri Primaria Ramnicu Valcea sa inchida urgent groapa de la Raureni si sa transporte gunoiul catre alte platforme, cum ar fi cele de la Calimanesti, Govora, Dragasani sau Balcesti, care au ca termen de sistare a depozitarii anul 2009. "In prezent ne aflam in situatia de a incalca angajamentele asumate de Romania fata de UE, uzantele in aceasta situatie sunt foarte clare, se aplica procedura de infringement, adica de constatare a incalcarii de catre un stat membru UE a obligatiilor care ii revin. Noi am informat Comisariatul National de Mediu si Ministerul Mediului", a sustinut comisarul regional Tiberiu Berbece, seful Garzii Regionale de Mediu.
Silvian Ionescu, seful Garzii Nationale de Mediu, prezent miercuri la Ramnicu Valcea, a declarat ca s-a pana pe 15 februarie nu se vor aplica sanctiuni, ci doar se vor face verificari la Raureni pentru a vedea exact cum stau lucrurile: "Dupa data respectiva trebuie sa dam si amenzi ca altfel nu se poate. Sanctiunile ce vor urma nu vor fi aplicate Primariei Ramnicu Valcea sau consiliului local, ci Oficiului de Plati si Contracte Phare (OPCP) din cadrul Ministerului de Finante. Ei sunt proprietarii acestor lucrari, ei trebuia sa vegheze la respectarea termenelor contractuale", a spus Silvian Ionescu, care nu isi explica de ce "s-a negociat inchiderea unei gropi in care se mai poate depozita inca patru ani de acum incolo".
Primarul ameninta ca lasa gunoiul pe strazi
Primarul Mircia Gutau sustine ca este un haos total si ca nimeni nu isi asuma responsabilitatea cu privire la nerespectarea contractelor. El afirma ca a facut nenumarate informari la forurile responsabile cu gestionarea banilor europeni si a cerut amanarea inchiderii gropii, insa nu a primit nici un raspuns pana acum. Mircia Gutau ameninta ca, daca va fi obligat sa inchida groapa, o va face, insa gunoiul nu-l va duce in alta parte, ci il va lasa pe strazi: "Aceasta neinchidere a depozitului de la Raureni a decurs din nerealizarea noului depozit ecologic. Nu s-a realizat, nu am inchis, e simplu. Problemele se tin lant si nu-i vina primarului. Guvernul trebuie sa intervina si sa le ceara celor de la OPCP sa isi faca treaba pentru ca din vina lor suntem acum in aceasta situatie. Noi ducem deocamdata gunoiul la Raureni, acolo unde am depozitat pana acum. Daca acolo nu se mai poate, vom lasa gunoiul la locatari in fata blocurilor si pe strada", a declarat Mircia Gutau.
Daca pana la urma se va hotari inchiderea gropii de la Raureni si transportarea gunoiului intr-una din locatiile disponibile din Valcea, banii in plus cheltuiti pentru transport vor fi suportati din buzunarul ramnicenilor. Pentru a nu pierde cele noua milioane de euro alocate prin Programul ISPA, statul roman ar trebui sa organizeze o noua licitatie pentru construirea depozitului ecologic la Ramnicu Valcea.