Din cauza ca excesul de vin nu se mai vindea si era distilat in industria alcoolului sau a biocombustibililor, ministrii Agriculturii din Uniunea Europeana vor sa reduca suprafetele cultivate cu vita-de-vie. De vina este concurenta accerba de pe piata, unde tari care inainte nu exportau vin, ca Australia, Chile, Argentina, SUA si Africa de Sud, au intrat in forta cu produse mult mai ieftine, sustine Radu Morariu, vicepresedintele patronatului din industria alcoolului, Garant. Spre exemplu, un litru de vin importat din Italia sau Franta costa peste 145.000 de lei, in timp ce unul din Argentina sau Chile este de doua ori mai ieftin, potrivit unor date furnizate de Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vin (APEV). Un alt factor care a condus la supraproductie de vin in UE a mai fost si scaderea consumului cu 10% in 2005, fata de 2004, explica Radu Morariu. In schimb, europenii au inceput sa bea mai multa bere, nivelul consumului acestei bauturi crescand cu 15% in anul trecut, adauga Morariu. Cresterea se datoreaza, in opinia vicepresedintelui Garant, reclamelor tentante pe care producatorii de bere le realizeaza pentru produsele lor.

Efecte nule

Daca propunerea de reducere a suprafetelor viticole va fi adoptata, in Romania nu va avea efecte prea mari, considera vicepresedintele Garant. ßi asta pentru ca mai mult de jumatate din suprafata viticola a tarii, care este de 250.000 de hectare, este cultivata cu vie hibrida. Iar vinul rezultat din aceasta vie nu este acceptat oricum la comercializare in UE. Mai mult, Ministerul Agriculturii chiar acorda subventii celor care defriseaza via hibrida si o inlocuiesc cu una nobila, sustine Morariu. (Madalina Haranita)