De la 1 ianuarie, vor intra in vigoare prevederile europene potrivit carora pe pachetele de tigari nu se vor mai trece descriptori ca light sau super light. Locul acestora va fi insa luat de o serie de avertismente, menite sa-i constientizeze pe fumatori la ce riscuri se expun.
Unul dintre acestea se refera la faptul ca fumatul produce impotenta.
Companiile de tigarete vor fi obligate sa afiseze pe pachete din ianuarie 2007 o serie de avertismente noi cu privire la riscurile fumatului. Astfel, acestea vor acoperi 30% din suprafata principala a pachetului si 40% din partea din spate, potrivit lui Adrian Popa de la British American Tabacco (BAT). In cifre, 14 avertismente aditionale vor fi pe fata si 2 pe spate, arata Gilda Lazar, reprezentant Japan Tabacco Industry (JTI). Unul dintre avertismente atentioneaza asupra faptului ca fumatul produce, printre altele, impotenta, potrivit unei surse din domeniu. Acest avertisment face obiectul unor glume in UE, clientii precizandu-le vanzatorilor ca doresc tigari care produc cancer, si nu impotenta.
In privinta directivei UE prin care descriptorii nu trebuie sa mai apara pe pachete, oficialii reprezentantelor marilor companii de tigarete considera ca nu este foarte inteleapta.
Motivul pentru care se interzice afisarea acestora este ca toate tigarile sunt daunatoare.
Dar directiva le mai impune producatorilor sa scada continutul de nicotina, grudoane si monoxid de carbon la 10,1, respectiv 10 miligrame.
In replica, Adrian Popa sustine ca masura UE este contradictorie. Eliminarea descriptorilor pe motiv ca tigarile light sunt la fel de daunatoare ca cele full flavour se contrazice cu masura prin care se reduce cantitatea de nicotina, explica Popa. ßi Gilda Lazar sustine ca descriptorii se refereau la gust, si nu la tarie.
Una peste alta, producatorii sunt nevoiti sa se supuna directivei. Modificarea designului pachetului, cat si a continutului tigaretelor va necesita milioane de dolari, afirma Gilda Lazar. Aceasta din cauza ca pentru modificarea designului se vor face o serie de teste aditionale. In plus, tigarile full flavour vor fi modificate.

Romanii vor fuma tigari de la rusi

Piata din Romania, fiind una de full flavour, nu este pregatita pentru masuri ca reducerea continutului de nicotina, considera Gilda Lazar. Prin aceasta reducere, gustul tagarilor se va schimba susbstantial. Consumatorii de full flavour sunt cei care vor simti cel mai mult schimbarea, adauga Lazar. Ca atare, acestia se vor orienta catre tigari aduse din Ucraina sau Rusia, care nu se supun reglementarilor UE.
Mai trebuie spus ca in Statele Unite s-a interzis de-abia acum afisarea descriptorilor, in timp ce in UE masura s-a aplicat de cel putin trei ani, apreciaza Popa.
Tot acolo, un judecator a decis ca producatorii de tigari sa finanteze campaniile antifumat din profiturile lor. Reprezentantii filialelor din Romania nu agreeaza aceasta decizie. Mai mult, companiile de tigari au facut astfel de spoturi si fara ca vreo autoritate sa le impuna acest lucru, mai spun reprezentantii din domeniu.