Uniunea Europeana vrea un vin mai bun, dar mai putin. In acest scop, comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, are de gand sa interzica total adaosul de zahar in procesul de productie a vinului. Producatorii din state precum Austria, Germania si unele regiuni din Franta se opun vehement acestei masuri. In Romania masura ar afecta doar vinurile de masa, pentru care tara noastra a primit permisiunea de la UE sa adauge zahar.
In privinta viticulturii romanesti, masura nu este o surpriza pentru ca, in negocierea acestui capitol, tarii noastre i s-au impus norme mult mai drastice decat celorlalte state europene. De exemplu, daca tarilor precum Germania si Austria li s-au permis adaosul de zahar pentru toate soiurile de vin, Romania nu are voie sa utilizeze zahar in procesul de productie al vinurilor decat pentru vinul de masa si asta nu in orice conditii decat in anii nefavorabili.
"Utilizarea zaharului e permisa numai pentru vinurile de masa, cu o cantitate de 62 de grame la un litru de vin. Aceasta cantitate de zahar mareste concentratia de alcool cu doua grade", ne-a declarat Petre Mocanu, director executiv in cadrul Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola din Romania (ONIVR). Pe de alta parte, acesta mai spune ca adaosul de zahar este permis doar in anii nefavorabili culturilor de vita-de-vie. In urma negocierilor de aderare, din suprafata totala cultivata cu vita-de-vie, Romaniei nu i-au mai ramas decat 200.000 de hectare, cu o productie maxima impusa de sase milioane de hectolitri de vin.

Vinul nu se va scumpi

Cu toate acestea, producatorii spun ca tara noastra ramane cea de-a cincea tara producatoare de vin din Europa. Petre Mocanu ne-a mai spus ca, desi Romania are un excedent de vin, marii producatori se confrunta cu o concurenta neloila venita din partea celor care produc "derivate, adica acele categorii de vinuri diluate". Acesta ne-a mai declarat ca reducerea cantitatii de vin nu va afecta pretul chiar daca va elimina multi dintre producatorii care nu respecta normele de calitate.

Germania si Austria, impotriva masurii

Propunerea comisarului european naste controverse in randul statelor precum unde se inregistreaza temperaturi mai scazute, precum Austria si Germania, iar cresterea gradului de alcoolizare a vinurilor produse local prin adaos de zahar obtinut din sfecla sau trestie a capatat statutul de traditie, dupa utilizarea acestei proceduri timp de mai multe sute de ani. In schimbul folosirii zaharului, comisarul european ii va obliga pe acestia sa utilizeze in schimb suc de struguri nefermentat, procedura care ar contribui in acelasi timp la epuizarea surplusului de vin din Uniunea Europeana si alinierea productiei la nivelul cererii.
Totodata, costurile determinate de imbogatirea vinului cu zahar reprezinta circa o treime din costurile aferente utilizarii mustului concentrat de struguri. Pe de alta parte, utilizarea zaharului este interzisa in tarile mediterane, inclusiv Portugalia, Italia si Spania.