Serviciile de posta la nivel european vor fi liberalizate de la sfarsitul lui 2010, au decis cele trei partide principale din Parlamentul European (PE), potrivit unei surse europene, citate de Reuters si preluate de The Money Channel. Liberalizarea are loc astfel cu doi ani mai tarziu decat fusese propus initial.
Comisia Europeana a propus crearea unei pietei unice a serviciilor postale de la inceputul lui 2009, ca sa permita competitia in colectarea si livrarea scrisorilor care cantaresc pana la 50 de grame. Scrisorile si coletele cu greutate mai mare pot circula deja intr-un sistem liberalizat. Planurile s-au confruntat cu opozitie in multe state membre ale UE care spun ca operatorii nu sunt pregatiti inca pentru competitie intr-un sector care valoreaza 90 de miliarde de euro si care are 2 milioane de angajati. Nici Posta Romana nu este pregatita pentru o astfel de competitie pe plan european, ea fiind intr-un proces de pregatire a privatizarii.
Potrivit directorului executiv operational, Mihai Cristian Buciu, Postei Romane i se acorda consultanta financiara pentru restructurarea in vederea privatizarii. Contractul de consultanta are termen final la sfarsitul lui august anul curent. (A.S.)