Desi cota de TVA a crescut de la 19% la 24%, incasarile au scazut considerabil
Cresterea cotei de TVA de la 19% la 24% nu a sporit incasarile in vistieria statului, asa cum era de asteptat. Dimpotriva, la nivelul Doljului, statul a colectat mai putini bani decat ar fi trebuit, in perioada care s-a scurs din 2011. Asadar, in primul trimestru al anului in curs, firmele doljene platisera la stat o taxa pe valoarea adaugata mai mica decat cea incasata de stat pe primele trei luni ale anului 2010, cand TVA era 19%. Potrivit cifrelor de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, in trimestrul I al anului in curs s-au incasat 67,31 milioane de lei din TVA, desi cota este de 24%. Incasarile de acum sunt mai mici cu 1,66 milioane de lei decat in aceeasi perioada a anului 2010, cand mediul privat a "produs" TVA de 68,97 milioane de lei, platiti catre Fiscul doljean.

Rambursari mai mari de TVA

Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a gasit o explicatie in legatura cu scaderea efectiva a sumei care a ramas din TVA, dupa ce s-au rambursat sumele cerute de companiile doljene. "Taxa pe valoarea adaugata rambursata in trimestrul I din 2011 este mai mare decat cea rambursata in aceeasi perioada a anului trecut", a precizat Antonescu. Cifrele oficiale date publicitatii de DGFP Dolj, la solicitarea GdS, arata ca, pe primele trei luni din 2010, Fiscul a rambursat TVA de 8,6 milioane de lei, in timp ce pe primul trimestru din 2011 rambursarile au urcat la circa 11 milioane de lei.

Sute de firme neplatitoare de TVA

Inca un motiv al scaderii incasarilor efective de TVA invocat de Fisc este acela ca a scazut numarul firmelor care platesc aceasta taxa. Practic, cine a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri sub 35.000 de euro a avut posibilitatea sa iasa din sfera platitorilor de TVA. "Peste 450 de firme din Dolj care fusesera platitoare de TVA au optat, pana pe 20 ianuarie 2011, sa nu mai fie cuprinse in categoria platitorilor de TVA", a spus directorul adjunct Mihai Antonescu. Cum numarul persoanelor juridice platitoare de TVA este in scadere, statul incearca sa colecteze taxa de la persoanele fizice. Astfel ca oamenii care au profesii liberale, contracte de drepturi de autor sau au incasat venituri din activitati comerciale sub diverse forme (printre care si contracte si conventii civile) si au avut in anii anteriori venituri de peste 35.000 de euro devin automat platitori de TVA la stat.
Seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, spunea zilele trecute ca institutia se gaseste in plin proces de identificare a acestor persoane fizice care au avut venituri mari din anumite activitati si care trebuie sa achite TVA la stat. Sunt exceptate persoanele care au avut salarii de peste 35.000 de euro pe an, precum si cei cu venituri din chirii.

Toti am pierdut din cauza cresterii TVA
Cel putin la Dolj, in perioada analizata statul nu si-a atins scopul in ceea ce priveste cresterea cotei TVA. Cu alte cuvinte, din majorarea cotei taxei pe valoarea adaugata a avut de suferit toata lumea: statul a incasat mai putini bani decat estimase, firmele au avut mari probleme de piata din cauza TVA-ului, iar consumatorul final - populatia - a trebuit sa suporte preturi mai mari, tot ca urmare a cresterii cotei de TVA.