Fosta sefa a Serviciului de Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj va trebui sa dea explicatii in fata judecatorilor pentru inca o returnare ilegala de TVA.

Un nou dosar privind o restituire ilegala de TVA a ajuns luna trecuta pe rolul Judecatoriei Craiova, avand chiar maine primul termen de judecata. Printre inculpati se afla si fosta sefa de serviciu in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugenia Ghiga. Aceasta mai are calitate de acuzat si in alte dosare penale, ce vizeaza restituiri fabuloase catre Genica Boerica, Samir Spranceana si Ion Fotescu, in perioada 2001-2004.

Tranzactie supraevaluata cu transformatoare si burghie

Pe 12 mai, procurorii Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova au dispus trimiterea in judecata a doua craiovence: Ludmila Pana, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, si Eugenia Ghiga, acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Ludmila Pana, in calitate de administrator al firmei SC PACICO SRL Craiova, a incheiat in luna iunie 2004 un contract privind achizitionarea de bunuri supraevaluate ce nu se incadrau in obiectul de activitate al firmei sale. Concret, era vorba despre cumpararea de transformatoare electrice, burghie, freze pentru canale si alte unelte si scule, pentru care au fost emise 11 facturi. Pe baza acestora, in iulie 2004, Ludmila Pana a solicitat DGFP Dolj o rambursare de TVA in cuantum de 906.485,59 lei. Aici a intrat pe fir Eugenia Ghiga, sef serviciu Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj.
"Verificand legalitatea rambursarii de TVA solicitata de SC PACICO SRL, aceasta a constatat ca nu indeplinea cerintele prevazute de lege, dar, cu toate acestea, cu stiinta, a avizat favorabil cererea intocmita de Pana Ludmila, producand Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj un prejudiciu de 906.485,59 lei", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Craiova. Purtand numarul 11232/215/2009, cauza are primul termen pe 4 iunie.

Arestata, apoi eliberata

Daca ar fi sa ne luam dupa dosarele pe care i le-au intocmit pana acum procurorii, Eugenia Ghiga - plecata intre timp de la DGFP Dolj - a fost una dintre functionarele "versate" in restituiri ilegale de TVA. Numele sau apare in cel mai amplu dosar de acest gen, in care au fost trimisi in judecata 36 de functionari ai DGFP Dolj, printre care Constantin Osiac, fost director executiv adjunct, Stelian Voicu, Georgeta Seftulescu, Nicu Ciurlin si Sorin Celea.
Într-un alt dosar penal, care viza restituiri ilegale de TVA de circa 9,8 milioane de lei, Eugenia Ghiga a fost chiar trimisa in judecata in stare de arest preventiv, impreuna cu ceilalti inculpati - Constantin Gabriel, zis Gabi Alunecosu', Maria Pipan, Cornel Varlan si Danut Feraru - insa n-a stat prea mult in spatele gratiilor, reusind sa-i convinga pe judecatori ca poate fi judecata si in stare de libertate.