Senatorii au adoptat ieri o initiativa legislativa prin care au redus la 5% taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimentele de baza - pâine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar. Initiativa legislativa care modifica în acest fel Codul Fiscal a fost propusa de senatorii Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioaga si Sever Ster si a fost adoptata cu 44 de voturi pentru, 16 împotriva si 16 abtineri.Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi aceasta reducere ar urma sa fie obtinute prin cresterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, avioane si elicoptere de uz privat si pentru motoarele de peste 25 CP destinate acestora. De asemenea, potrivit legii adoptate de senatori, compensarea pentru reducerea TVA la alimentele de baza se va face si prin cresterea accizelor la tigarete, tutun de fumat destinat rularii în tigarete, confectii din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme si arme de vânatoare, altele decât de uz militar. Adoptând un amendament al Comisiei de buget-finante, senatorii au stabilit ca operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse de 5%, respectiv 9% vor fi impozitate cu 19%. În cazul cotei reduse de 9%, Codul Fiscal prevede ca aceasta este aplicabila serviciilor privind accesul în muzee, gradini zoologice, botanice, monumente, cinematografe, expozitii, evenimente culturale si celor privind livrarea de proteze, de medicamente, cazarea în sectorul hotelier. De asemenea, potrivit proiectului de lege, care are caracter ordinar, plafonul neimpozabil pentru veniturile din pensii va fi stabilit la 1.500 de lei.