Fostul premier Adrian Nastase prezinta pe blogul personal cateva idei dintr-o carte publicata de catre Stephane Hessel, care a fost invitat recent la postul France 2.
Stephane Hessel, nascut la Berlin, in 1917 si traieste din 1924 in Franta. A cunoscut miscarea dadaista, prin Marcel Duchamp. A participat la Rezistenta franceza, a ajuns in lagarele naziste, a supravietuit razboiului, a redactat alaturi de mari personalitati, Declaratia universala a drepturilor omului, a activat ca diplomat francez in diverse organizatii internationale.
Redam integral textul de pe blogul lui Adrian Nastase.

'M-am obisnuit sa ma trezesc devreme. Inevitabil si duminica. In timp ce-mi pregatesc programul zilei, satul de talk-showuri in care toata lumea tipa, caut sa vad ce se mai intampla in lume sau macar pe alte posturi de televiziune. Asa am descoperit, pe France 2, emisiunea "The ou cafe", realizata de Catherine Ceylac. Un dialog inteligent cu oameni de cultura - scriitori, actori...Duminica, la ora 7 dimineata (ora 8, la Bucuresti). Astazi, invitata emisiunii a fost scriitoarea Christine Angot. Nu a fost extraordinara.
In schimb, duminica trecuta, am urmarit o emisiune fascinanta, cu un personaj de 93 de ani, cu o istorie extrem de interesanta. Stephane Hessel, nascut la Berlin, in 1917 si care traieste din 1924 in Franta. A cunoscut miscarea dadaista, prin Marcel Duchamp. A participat la Rezistenta franceza, a ajuns in lagarele naziste, a supravietuit razboiului, a redactat alaturi de mari personalitati, Declaratia universala a drepturilor omului, a activat ca diplomat francez in diverse organizatii internationale.
Hessel fost invitat la emisiunea Catherinei Ceylac pentru succesul extraordinar al cartii sale - de fapt o brosura de vreo 20 de pagini - "Indignez-vous!" Peste un milion de exemplare vandute in Franta. Nu imi propun sa comentez emisiunea. Puteti sa o vizionati pe site-ul France 2. Dar as vrea sa va mentionez cateva din ideile cartii sale.

Stephane Hessel crede ca depinde de noi si ca trebuie sa veghem ca societatea noastra sa nu se transforme intr-o societate a celor fara documente, a expulzarilor, a suspiciunilor legate de imigranti, de romi, nu o societate in care se repune in discutie statutul pensionarilor sau ceea ce s-a dobandit prin securitatea sociala, nu o societate in care media se afla in mainile celor bogati...
In opinia lui, motivul rezistentei este indignarea. Pornind de la lecturile lui Sartre, Hessel crede in responsabilitatea fiecarui individ. Istoria, pentru el, definita hegelian, este realizata prin socuri succesiva si inseamna intelegerea provocarilor.
Raul cel mare in societatile noastre - crede Hessel (si sunt de acord cu el) - este indiferenta. Reactia individului care (isi) spune "Nu pot sa fac nimic", "Incerc sa ma descurc"...
Hessel sugereaza o insurectie pasnica, non-violenta impotriva unei evolutii care inseamna consum de masa, dispret pentru cei slabi, dispret pentru cultura, amnezie generalizata si o competitie fara limite a tuturor contra tuturor.
Indemnul lui, "Indignati-va!", iesiti din indiferenta, mi se pare extrem de valabil si pentru noi.'