Turistii straini incep sa cheltuiasca tot mai mult in Romania, raportat la turistii romani care pleaca in strainatate, Romania inregistrind, pentru prima oara in ultimii 16 ani, un excedent in balanta de plati privind serviciile turistice de 150 milioane euro pe primele 11 luni ale lui 2005. "Este pentru prima data dupa 16 ani cind, din punct de vedere turistic, balanta de plati este pozitiva, in primele 11 luni, inregistrindu-se un excedent de circa 150 milioane de euro ", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian.
Romania era pina acum o tara deficitara in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor turistice efectuate de romani si cheltuielile efectuate de straini in Romania. "E foarte greu ca bilantul sa se inverseze pina la sfirsitul lui 2005, pentru ca amprenta privind numarul de turisti straini care vin la noi este data de sezonul estival ", a spus Ovidiu Marian. Practic, turistii straini au cheltuit mai mult pe pachetele turistice din Romania - 688 milioane euro, in timp ce romanii au cheltuit 543 milioane euro calculat pentru primele zece luni ale anului trecut. in 2004, Romania a avut un deficit de incasari din turism de circa 28 milioane de euro, romanii cheltuind circa 423 milioane euro, fata de 396 cit au platit turistii straini pentru pachetele se servicii turistice din Romania. Cel mai mare deficit in balanta de plati pentru turismul romanesc a fost inregistrat in 1998 - 198 milioane euro si 1999, de 142 milioane euro.
Presedintele ANT a spus ca incepind din 1994 si pina in octombrie 2005, numarul turistilor straini care au vizitat Romania a fost intr-o continua crestere. Daca ne uitam la cresterea numarului de vizitatori in Romania avem o crestere de circa 18% in sezonul 2003/2004 cind au venit 6,6 milioane vizitatori fata de sezonul 2002/2003 - 5,59 milioane vizitatori. si numarul romanilor care pleaca in strainatate a atins nivelul 6,9 milioane in perioada 2003/2004, in crestere cu peste 7% fata de perioada 2002/2003. "Diferenta este foarte mica, de circa 300.000 de vizitatori. Scaderea turismului intern a fost determinata si de cele sase rinduri de inundatii si virusul gripei aviare, care au afectat disponibilitatea turistului roman de a pleca in concediu ", a spus Ovidiu Marian.
De asemenea, se manifesta si o tendinta de egalizare a categoriei de turisti care prefera Romania si turistii autohtoni care aleg sa-si petreaca concediile in strainatate. "Turistul care vine cu preponderenta in Romania are cistiguri medii si este interesat in special de circuite naturale, culturale si istorice, si cam asta este si genul de turist roman care pleaca afara. Sigur, ca sint si segment de top care prefera sa vina in Romania la vinatoare si romani care pleaca in circuite exotice, la un pret destul de mare ", a explicat presedintele ANT.