Acest lucru ar putea deveni posibil daca proiectul de lege al negocierilor colective va fi adoptat de Parlamentul Romaniei. Ramane de vazut daca forma initiala a proiectului nu va suferi modificari ce pot fi aduse de reprezentantii organizatiilor sindicale sau ai diferitelor ministere de specialitate. Proiectul de lege reglementeaza organizarea, desfasurarea, finalizarea negocierilor colective si aplicarea rezultatelor acestora in vederea incheierii contractelor colective de munca.

Potrivit prim-vicepresedintelui FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, principala noutate a proiectului de lege este legata de conditiile de obtinere a reprezentativitatii unui sindicat la nivel de unitate, care se poate realiza prin afiliere la o federatie sau in functie de numarul de membri de sindicat.

"Conform legislatiei actuale un sindicat putea obtine reprezentativitate la nivel de unitate pe baza unei treimi din numarul de angajti, ceea ce insemna practic ca trebuia sa aiba un numar de membri cel putin egal cu 30% din numarul salariatilor la nivelul unitatii. Potrivit proiectului de act normativ, procentul a crescut la 40%, ceea ce inseamna ca reprezentativitatea se poate obtine daca numarul membrilor de sindicat este egal cu cel putin 40% din numarul salariatilor de la societatea respectiva. Nu stim daca proiectul de lege va suferi modificari sau data la care va fi adoptat, dar, pentru a ne proteja, vom face demersurile legale pentru a obtine reprezentativitate pentru Sindicatul Siderurgistul, tinand cont de prevederile proiectului, ceea ce inseamna ca vom prezenta liste cu membrii de sindicat al caror numar va fi cel putin egal cu 40% din numarul de salariati al Combinatului", ne-a precizat primvicepresedintele Adrian Adascalitei.

Potrivit aceleiasi surse, o alta noutate prevazuta in proiectul de lege este legata de participarea la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate a unui sindicat care a obtinut reprezentativitate la nivelul unei unitati doar prin afilierea la o federatie sau confederatie sindicala.

"In acest caz in proiectul de lege se stipuleaza ca negocierile contractului colectiv de munca se transfera la federatiile sau confederatiile sindicale la care sindicatul este afiliat", a mai declarat Adrian Adascalitei.

Tinand cont de faptul ca multe dintre sindicatele care negociaza contractele colective de munca au reprezentativitate doar prin afiliere deoarece nu au un numar suficient de membri pentru a obtine reprezentativitatea prin cealalta modalitate, ramane de vazut cine va fi desemnat sa participe la negocieri pentru a le reprezenta interesele.