La sala de conferinte a Hotelului Ibis din Constanta a avut loc ieri conferinta "TVA dupa aderare", organizata de Ministerul Economiei si Finantelor si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in cadrul proiectului InfoTVA. La conferinta au fost prezenti Catalin Doica, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Eugen Ciorici, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Adriana Damian, reprezentantul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, Mariana Vizoli, director in cadrul MEC si coordonator al proiectului InfoTVA si Serge Mary, expert din partea Pricewaterhousecooper Belgia si coordonator al aceluiasi proiect din partea consultantului.

Dupa ce a afirmat ca se bucura de revenirea lui la Constanta dupa trei ani-avand in vedere ca actualul secretar de stat a detinut pentru o anumita perioada de timp si functia de director executiv al DGFP Constanta- Doica a mentionat ca este a patra conferinta cu aceasta tema care se desfasoara acum la Constanta, cu scopul informarii agentilor economici asupra aquis-ului comunitar in domeniul fiscal, precum si al TVA-ului. In plus, acest program de conferinte, care va continua, are si rolul de a pregati tot in domeniile mentionate aproape 1.000 de inspectori fiscali din intreaga tara, programul fiind finantat din fonduri europene. Tot in cadrul programului InfoTVA vor fi distribuite gratuit prin intermediul Administratiilor Fiscale din intreaga tara peste 1,5 milioane de brosuri informative referitoare la problematica TVA-ului. Aceste brosuri se adreseaza contribuabililor persoane fizice si juridice. La randul sau, vicepresedintele ANAF a specificat faptul ca doua motive au stat la baza alegerii Constantei pentru aceasta conferinta. Primul motiv se refera la faptul ca judetul Constanta este al doilea pe tara din punct de vedere al dezvoltarii economice. Cel de-al doilea motiv vizeaza faptul ca tot Constanta se afla pe locul doi si in ceea ce priveste numarul de contribuabili infiintati, cifra acestora atingand aproape 85.000, dintre care jumatate sunt persoane juridice. Dintre aceste persoane juridice sunt foarte multe care activeaza in industria turistica, domeniu economic cu potential de frauda in domeniul TVA destul de ridicat, a precizat Ciorici.

Scutirea de TVA se aplica atat armatorului cat si agentului unei nave

Adriana Damian a facut referire la problematica deosebit de complexa legata de TVA, odata cu aderarea Romaniei la UE, incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Astfel, legat de specificul zonei constantene, reprezentantul DGFP a amintit de dezbaterea cu privire la scutirea sau nu de TVA a transporturilor maritime. In aceasta privinta s-a stabilit ca transporturile maritime sunt transporturi internationale chiar daca ele se fac intracomunitar (intre doua porturi din cadrul UE). Prin urmare, aceste transporturi maritime, fiind considerate a fi internationale sunt scutite de TVA. O alta latura a aceleiasi probleme se refera la faptul ca scutirea de TVA se poate face si pentru agentul unei nave (care actioneaza in numele armatorului) nu numai pentru armatorul acesteia, a aratat Adriana Damian. La randul sau Serge Mary- expert in domeniul TVA care a consiliat autoritatile romane in implementarea legislatiei specifice acestei taxe inca din anul 1992, cand ea a fost introdusa pentru prima data in tara noastra- a subliniat faptul ca Romania este singura tara din randul celor recent aderate la UE care a organizat un astfel de proiect informativ legat de TVA. De aceea statul roman este- din punctul de vedere al expertului belgian- demn de lauda.