Autoritatile romane vor sa dezvolte transporturile pe rauri, in contextul in care la nivel european este una dintre solutiile la presiunea crescanda exercitata de transporturile rutiere si feroviare, a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax, la conferinta paneuropeana de transporturi pe cai navigabile interioare, desfasurata la Palatul Parlamentului.
Presedintele spune ca Romania are o retea de rauri si canale care sunt sau pot deveni navigabile. Mai mult, tara noastra are experienta in intretinerea de porturi, in gestionarea infrastructurii, in constructia si reparatia de nave, in dezvoltarea de resurse umane specifice navigatiei si in cercetarea-dezvoltarea de profil. Basescu a subliniat ca interesul Romaniei vizeaza si impactul de mediu, tinand cont de faptul ca de la 1 ianuarie 2007 Delta Dunarii va deveni Delta Uniunii Europene.
Presedintele sustine ca dezvoltarea transportului de rauri, pe axa Rhin-Dunare, reprezinta marele potential neutilizat al Europei pentru conectarea marilor Est-Vest si a tarilor vecine Uniunii Europene. El a aratat care sunt avantaje transporturilor pe rauri, comparativ cu cele rutiere sau feroviare. Astfel, navigatia pe cai interioare este mai ieftina, mai sigura, mai eficienta energetic, cu impact redus la mediu, mai adecvata transportului de marfuri periculoase si asigura o legatura buna cu transportul maritim.
Basescu a subliniat necesitatea, sustinuta si de Comisia Europeana, ca poli-tica europeana de dezvoltare a transportului fluvial sa fie sustinuta politic in tarile UE. (S.N.)