Transelectrica si MAVIR (compania similara din Ungaria) au inaugurat vineri noua Linie Electrica de Interconexiune de 400 kV Arad-Nadab-Bekescsaba, investitie ce se ridica, potrivit directorului general al Transelectrica, Stelian Gal, la circa 25,7 milioane euro. Aceasta linie de interconexiune are o lungime totala de 94 km, dintre care 56 km pe teritoriul Romaniei si 38 de km pe teritoriul Ungariei. Linia electrica aeriana LEA 400 kV Arad-Nadab are 34 de km, iar LEA 400 kV Nadab (Romania) - Bekescsaba (Ungaria) are 60 de km. De asemenea, prin punctul de interconexiune de la Nadab trece si linia electrica aeriana Arad-Oradea. LEA 400 kV Oradea-Nadab are 72 km. Aceasta este cea de-a doua linie de imterconexiune Romania - Ungaria, pe langa linia existenta de 400 kV Arad-Sandorfalva.
Noua linie de interconexiune este prima construita dupa aproxinativ 20 de ani si va promova extinderea relatiilor comerciale dintre Romania si Ungaria. Proiectul securizeaza alimentarea unei zone de consum de aproximativ 1.000 MW in nord-vestul sistemului electroenergetic (SEN) din Romania si creste stabilitatea tensiunilor in aceasta zona, contribuind la reducerea pierderilor de putere si energie.
"Constructia noii linii de interconexiune de 400 kV Arad-Nadab-Bekescsaba prezinta multiple avantaje, in contextul dezvoltarii pietei regionale de electricitate, al interconectarii Sistemului Electroenergetic National cu sistemele electroenergetice vest-europene UCTE si al recunoasterii de catre UCTE a existentei unor limitari a capacitatilor de transfer de putere intre sistemele member", potrivit reprezentantilor Transelectrica.
Compania Transelectrica este transportatorul national de electricitate. Transelectrica gestioneaza, opereaza, asigurǎ mentenenta ti modernizeaza reteaua electrica de transport, formata din 77 statii electrice de transformare, cu o capacitate de 35.506 MVA ti 8.950 km de linii electrice aeriene de 110 kV, 220 kV,400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a 8 sucursale de transport.
Transelectrica raspunde de asigurarea securitatii, continuitatii si calitatii in alimentarea cu energie electrica a Sistemului Energetic National (SEN), furnizand infrastructura pietei de energie electrica din Romania. Transelectrica asigura serviciul de transport transfrontalier al energiei electrice si coordoneaza functionarea interconectata a SEN in reteaua europeana a UCTE.