Presedintele Traian Basescu, primarul Craiovei Antonie Solomon, membrul CNA Dan Grigore si DNA Arges s-au numarat printre "repetentii libertatii de exprimare", ei primind in acest sens premii, luni seara, la Cheful Presei, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei.
Cheful Presei a avut loc luni seara, la clubul Silver Church din Capitala, fiind organizat de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei. La eveniment au fost prezenti zeci de jurnalisti, dar si Mircea Geoana, care nu a fost insa premiat.

• Traian Basescu a primit premiul "Mai, animalule!"

Potrivit motivatiei ActiveWatch, premiul "se acorda si i se lipeste pe frunte presedintelui Traian Basescu pentru bunele maniere cu care trateaza jurnalistii. Trebuie remarcat ca sub mandatele domniei sale, jurnalistul a urcat constant in statut, de la caine de paza, la tiganca imputita, tonomat si, in cele din urma, gaozar. Adica de la un animal, pe vremea lui Iliescu, la om".

• Premiul "Solomon, primarul pildii" i-a revenit primarului Craiovei Antonie Solomon

"In septembrie 2009, inteleptul Antonie Solomon, primarul cu nume biblic, a decretat ca locuri unice si obligatorii pentru manifestarile publice din Craiova urmatoarele: velodromul, o esplanada si curtea interioara a Primariei. Punct. Asociatia Pro Democratia din Craiova l-a dat in judecata pentru acest abuz. Tot Solomon este celebru si pentru ca l-a pilduit pe Dinescu in fata a 4.000 de oameni, sugerandu-i sa-si schimbe orientarea politica daca vrea sa ramana in Oltenia. Acum, Solomon este o pilda vie in inchisoare", se arata in motivarea celor de la AMP.

• Premiul "Vine DNA, sa-mi ia redactia" le-a fost acordat procurorilor de la DNA Arges.

Potrivit AMP, "avizi de lectura si de cunoastere, procurorii DNA Arges, inhaitati cu militienii de drept comun si cu mascatii, au saltat sapte computere, agende si alte obiecte din redactiile cotidianului Top si Arges TV, ale lui Penescu. Pana la data acestui Chef al presei, hard-disk-urile nu au fost returnate redactiilor. Oare de cati procurori e nevoie sa faca un hard sa functioneze?".

• Membrul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) Dan Grigore a primit premiul "Bodyguardul culturii romane"

"Se acorda garantului interesului public in audiovizual, care a decretat o Fatwa impotriva Radio ZU si Radio 21, pentru o parodie a poeziilor lui Eminescu. CNA a afirmat ca are obligatia de a asigura protejarea culturii si a limbii romane (...). Tot Dan Grigore s-a suparat si pe un spot publicitar, in care un cetatean decapitat mananca fericit pufuleti. (...) Observam cu ingrijorare la CNA deprecierea valorilor intelectuale, proces specific agentilor de paza din tura de noapte a intelectului", motiveaza ActiveWatch alegerea.

• Monica Iacob-Ridzi, Elena Udrea si Radu Mazare au primit premiul "Pitiponceala politica pe banii nostri"

"Se acorda politicienilor-vedeta, care isi fac operatii de imagine pe bani publici, injectand colagen media in fata opiniei publice. Campioni sunt Ridzi, Udrea si Mazare. Marile televiziuni, dar si micile ziare au pus botoxul la milioanele de euro din bugetul de stat si au cosmetizat prin impachetari jurnalistice diversi vampiri politici ai banului public", au precizat reprezentantii AMP.
La aceasta categorie s-a acordat si o mentiune speciala, primarului Mazare si presedintelui CJ Constanta Nicusor Constantinescu, "care nu numai ca au platit din bani publici stiri pozitive despre activitatea lor, dar au si blocat distributia ziarului Ziua de Constanta, in care isi vedeau prea des bubele dulci. Acelasi ziar a fost interzis de cei doi la parastasul opulent al bugetului local".

• Premiul "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!"

A fost acordat "mogulilor care au distrus credibilitatea presei, asmutindu-si armata de ziaristi asupra unuia sau a altuia dintre candidati, Saracii moguli, daca n-au avut jucarii cand au fost mici, uite acum, la batranete, si-au cumparat media. Si s-au jucat cu ea pana au stricat-o. Drama e ca acum nu mai au bani nici s-o repare, nici s-o strice si mai rau. Le-ar trebui una noua, dar nici de aia nu sunt bani. Fostii angajati ar trebui sa fie alaturi de ei acum, la greu, si sa le ia din ajutorul de somaj niste jucarii. Sex-shop-urile ofera o gama cat se poate de variata".

• Premiul "Ma, da-te-n-plm, tu ai obiectii?!"

I-a fost acordat "marelui om de presa, osanalistului Cornel Nistorescu, care, aflat in prima zi la conducerea ziarului Cotidianul, a cenzurat un articol, apoi a gonit toata redactia care avea opinii politice "gresite", dupa care a condus ziarul pe cele mai inalte culmi ale falimentului moral si economic. Ziarul s-a inchis a doua zi dupa alegeri. Am avea niste obiectii, dar nu vrem sa ajungem la chestia lui Nistorescu".

• Bogdan Chirieac si Sorin Rosca Stanescu - premiati cu distinctia "Liga Campionilor"

"Se acorda lui Chireac si SRS, care au reusit, prin investigatii jurnalistice banale, sa adune milioane de euro si sa joace astfel in liga mare. Cei doi s-au distins prin crearea unei scoli de investigatie jurnalistica neconventionala, profitabila chiar si pe timp de criza", se arata in motivarea ActiveWatch. In aceeasi categorie, Catalin Macovei a primit o mentiune "pentru relatii neprotejate cu asemenea jurnalisti".

• Mircea Badea, Dan Diaconescu, Horia Ivanovici, Gabriela Vranceanu Firea, Iulia Vantur si Gazeta Sporturilor - distinsi cu premiul "Stiri din piatra seaca", pentru "jurnalism de fictiune"

"Mircea Badea si-a inscenat explozia laptopului in direct, Dan Diaconescu a scapat ca prin urechile tomberonului, Horia Ivanovici a reusit sa realizeze un interviu in exclusivitate cu el insusi, Gabriela Vranceanu Firea si Iulia Vantur s-au angajat trup si suflet in publicitatea foarte putin mascata, iar Gazetei Sporturilor ii pasa prea mult de promovarea neconventionala. Poate prea mult".
Pe de alta parte, premiul "Antitero" s-a acordat "militantilor anti-teroristi mediatici de la firma de distributie de presa Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa (GDP), care au obstructionat distribuirea ziarului Kamikaze in reteaua Acces Press, unde suiera Vintu la propriu si la figurat. Desi GDP si Acces Press si-au dovedit ineficienta in anihilarea luptatorilor de la ziarul Kamikaze, premiul Antitero le revine acestora, pentru ca si-au umplut plamanii cu vantul cenzurii, in numele protejarii libertatii inchipuite a presei din Romania".
La Cheful Presei au existat si "premiantii libertatii de exprimare".

• Premiul "Spaga, sex si securitate la CEDO" - jurnalistilor Petre Mihai Bacanu si Laurian Ieremeiov

"Daca vreti sa scrieti despre aceste trei subiecte in Romania, asa cum au facut Bacanu si Ieremeiov, pregatiti-va sa ajungeti la CEDO, pentru ca unii judecatori romani nu sunt inca la curent cu jurisprudenta europeana in ceea ce priveste libertatea de exprimare. Prin aceasta, ei aduc grave prejudicii de imagine si de buget unei tari care a adoptat inca din 1993 Conventia Europeana a Drepturilor Omului. 17 ani se dovedesc a fi insuficienti pentru ca magistratii nostri sa-si insuseasca textul Conventiei si practica CEDO. Deh, sunt prea ocupati cu lupta impotriva coruptiei. Premiul se acorda atat de greu-incercatului intr-ale presei Petre Mihai Bacanu si tanarului timisorean Laurian Ieremeiov, cat si avocatilor lor si publicatiilor Romania Libera si Ziua de Vest", se arata in motivatia ActiveWatch.

• Premiul "Rezistenta din muntii TVR-ului"

A fost acordat "celor 300 de jurnalisti din TVR care au curajul sa lupte pentru dreptul de a-si practica profesia liberi de orice influenta. Ei nu au semnat un apel care evidentiaza aceleasi plictisitoare teme cu care si noi va agresam de cinci ani incoace: incetarea arbitrariului, a abuzurilor si a comenzilor politice, votarea in Parlament a unei noi legi a televiziunii si a radioului public, depolitizarea consiliului de administratie etc. Asteptam ca un Alexandru Sassu pedelist sa preia placerea lichidarii rezistentei din munti".

• Premiul "Cocos a incercat cu Adevarul" - acordat jurnalistului Catalin Cocos

Acesta "a refuzat sa balacareasca un grup media concurent, in ciuda insistentelor cartienilor si cornetenilor. In consecinta, s-a trezit fara contract de drepturi de autor, ramanand cu pixu-n mana si cu grauntele de pe cartea de munca in plisc; el a fost lasat fara calculator, fara telefon, fara e-mail si izolat de colegi. Victima are si ea o parte de vina: a avut tupeul sa invoce clauza de constiinta in fata superiorilor. Altfel spus, el a traversat legal, dar soferii n-au acceptat ideea".