Listarea la Bursa presupune ca orice schimbare majora de la nivelul unei companii tranzactionate sa fie raportata. Cu alte cuvinte, o firma listata la Bursa trebuie sa raporteze evidentele contabile, contractele cu tertii, ceea ce implica o transparenta a activitatii companiei. Asa ca "unele societati nu au mai vrut sa fie transparente", sustine Valentin Ionescu, analist financiar Euro Invest Vision.
Dar, in opinia lui Cristian Tudorescu, analist Vanguard, din cauza ca "pentru cateva luni a fost in vigoare o reglementare care permitea delistarea cu hotarare AGA, au fost multe delistari intr-un interval scurt de timp". ßi Valentin Ionescu sustine ca aceasta masura nu a fost benefica pentru Bursa. Lucrurile s-au schimbat insa in bine datorita "codului bursier venit ulterior care restrictioneaza delistarile", afirma Tudorescu. Noul cod permite delistarea doar daca un actionar detine peste 95%, sau daca compania nu este lichida. Adica nu s-au realizat mai mult de 50 de tranzactii intr-un an si suma acestora nu depaseste 1% din capitalul companiei, explica Ciprian Ene, reprezentant al CNVM.
Un alt motiv pentru care companiile se delisteaza este si faptul ca unii actionari nu vor ca actiunile sa fie cumparate prea repede, mai spune Ionescu. El da ca exemplu in acest sens Banca Transilvania, care, neavand un actionar majoritar, poate fi preluata usor.
Exista si cazul in care actiunile unei companii sunt cumparate in proportie de 95% de un singur investitor, care dupa ce devine actionar majoritar, delisteaza compania, explica analistul Euro Invest Vision.
Potrivit lui Mihai Piscan, analist la Intercapital Invest, companiile se delisteaza pentru ca nu vor sa se mai faca publice contractele incheiate de ele cu terti. Iar actionarii majoritari vor sa aiba un control mai mare asupra lor, adauga Piscan.

Delistarile Dacia si Terapia au tras Bursa in jos

Desi cele mai multe companii care s-au delistat de-a lungul timpului de la Bursa au fost de talie mica si mijlocie, unele ca Dacia, Lafarge Romania, Terapia Cluj, Arctic, fosta Banca Agricola, preluata de Raiffeisen, au tras Bursa in jos, sustin mai multi analisti financiari.
ßi asta din cauza ca pentru investitori au disparut pachetele de actiuni oferite la tranzactionare de catre aceste companii, considera Piscan. Iar pentru ca Bursa sa fie stimulata, ar trebui tranzactionate si pachetele pe care statul le detine la diverse companii de utilitati, ca Otopeni, RomTelecom si Petrom, sugereaza Valentin Ionescu. Statul ar castiga mai multi bani prin vanzarea titlurilor la Bursa decat prin privatizare, adauga Ionescu.