Executivul a stabilit masuri privind reglementarea pietelor produselor agricole si agroalimentare, printr-o ordonanta adoptata in ultima sedinta.
Actul normativ organizeaza functionarea pietei agricole din Romania potrivit mecanismelor Politicii Agricole Comune referitoare la organizarile comune de piata, in perspectiva aderarii.
Vor fi reglementate, potrivit actului normativ, pietele a 16 produse agricole cum ar fi cerealele, oleaginoasele, sfecla-de-zahar si zahar, cartof, legume-fructe, struguri, must, vin, cereale pentru bere, hamei.
De asemenea, vor fi reglementate si pietele pentru carne de porc, carne de pasare, oua, carne de bovine, carne, lapte, lana, lapte, plante textile, plante medicinale si aromatice, tutun, flori si plante ornamentale. Pentru fiecare dintre aceste 16 produse va fi infiintat cate un consiliu pe filiera pe produs, din care vor face parte producatori agricoli, procesatori, depozitari, comercianti, utilizatori, cat si reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in organizarea si reglementarea pietelor.
Cu 30 de zile inaintea inceperii anului de piata, in septembrie, partenerii de pe filiera pot conveni preturi indicative (preturi orientative propuse de Consiliul pe produs pentru negocierea pretului pietei), preturi de baza sau preturi de referinta la produsele de pe filiera. Aceste preturi se supun aprobarii Consiliului pe produs si ulterior se dau publicitatii.