Timisoara este orasul cel mai bine pregatit din Romania in vederea aderarii la Uniunea Europeana, fiind urmat de Cluj-Napoca si Constanta, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Gradul de pregatire, exprimat ca "indice de europenitate" al fiecarui oras, a fost calculat pe baza a trei indicatori (administrativ, economic si socio-cultural). Acest indice reflecta gradul de deschidere catre UE, capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, capacitatea institutionala si nivelul de interes local pentru teme de integrare europeana.
Proiectul a fost realizat in perioada aprilie-decembrie 2005 in patru municipii resedinta de judet (Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta si Iasi), fiecare reprezentand o regiune de dezvoltare. Rezultatele studiului arata ca Timisoara are cel mai bun indicator economic, mai ales datorita investitiilor masive de capital strain. De asemenea, Constanta are cele mai bune rezultate in sectorul administrativ datorita numarului mare de angajati in departamentul de integrare europeana in administratia locala.
In urma monitorizarii presei locale, rezultatele obtinute arata ca peste 90% din articolele despre UE si integrarea europeana sunt stiri, ponderea editorialelor, a anchetelor si a interviurilor fiind extrem de redusa. (D.E.)