Biletele loto, pariurile sportive si orice alte jocuri de noroc legale se vor scumpi in curand, din cauza timbrului social.
Printr-un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii si adoptat de Senat, taxa de timbru social se va aplica si masinilor noi de import. Astfel, taxa de timbru social se va institui asupra jocurilor de noroc (loto, bingo, pariuri hipice si sportive, jocuri prin telefon, radio sau tv etc.) reglementate de legislatia in vigoare. Taxa va fi in valoare de 10% din pretul fiecarei participari (bilet), adaugata acestui pret; asupra tuturor jocurilor de noroc de tip cazinou, sub forma de taxa fixa lunara pe masa de joc, reprezentand echivalentul in lei al sumei de 1.000 de euro, la cursul oficial pentru ziua precedenta celei in care se face plata (in varianta adoptata de senatori taxa e de 35 de milioane de lei vechi/masa/luna); asupra valorii autovehiculelor noi din import cu o capacitate cilindrica de minimum 2.000 cm3, achizitionate de persoane fizice sau juridice. In acest caz taxa este de 1% si se aplica la valoarea in vama a autovehiculului si se include in suma achitata de cumparator.
Conform proiectului de lege, banii stransi din taxa de timbru social se vor aloca pentru: cheltuieli pentru constructia sau, dupa caz, reparatia, amenajarea ori modernizarea sau dotarea institutiilor publice de asistenta sociala, a unitatilor de asistenta medico-sociala, precum si a serviciilor sociale organizate in conditiile legii; ajutoare financiare pentru persoane si familii aflate in extrema dificultate; finantarea programelor de interes national in scopul infiintarii, dezvoltarii si sustinerii serviciilor sociale; cofinantarea tratamentelor medicale si interventiilor chirurgicale in strainatate, in cazul persoanelor cu afectiuni deosebit de grave. Pot primi ajutoare familiile sau persoanele care: necesita tratament medical sau interventie chirurgicala in tara; necesita protezare, ortezare sau alte dispozitive medicale care nu pot fi achizitionate din venituri proprii; locuiesc in conditii improprii si nu dispun de resursele materiale necesare unui trai minim.