Propunerea de majorarea a accizei la tigari, pentru a compensa reducerea la 5% a TVA-ului la alimentele de baza, contravine calendarului privind taxarea tigarilor, va duce la cresterea preturilor la tigari cu 35-40% si va incuraja contrabanda, sustin producatorii.
Potrivit actualului Cod Fiscal, acciza la mia de tigarete va creste la 1 iulie de la nivelul actual de 43 de euro la 50 de euro.
Majorarea va fi insa mai mare, la 65 de euro pe mia de tigarete, daca va fi aprobata o masura compesatorie la proiectul de modificare a legii Codului Fiscal prin reducerea TVA la alimentele de baza la 5%.
Proiectul de modificare a fost adoptat de Senat pe 6 februarie si urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care reprezinta forul decizional. Guvernul a avizat negativ proiectul, iar Ministerul Finantelor a anuntat ca pregateste masuri de corectie in cazul in care legea va fi adoptata si de Camera Deputatilor.
"Aceasta initiativa legislativa contravine calendarului agreat cu UE de crestere graduala a accizelor pentru produsele din tutun. Am avut parte de o deviere majora de la calendar in 2006, cand a fost introdusa taxa pe viciu, ulterior inclusa in acciza, iar efectele au fost dramatice", a declarat, vineri, directorul general al producatorului de tigari Japan Tobacco International (JTI) Romania, Martina Southgate, intr-un comunicat comun al producatorilor British American Tobacco (BAT) si JTI.
Potrivit lui Southgate, modificarea Codului Fiscal va avea efecte negative asuptra mediului de afaceri si ar putea duce la comentarii negative din partea Comisiei Europene pentru "inconsecventa in domeniul fiscal".
La randul sau, directorul general BAT Romania, Bart Maas, considera ca masura propusa va vea drept urmari cresterea preturilor la tigari cu 35-40%, iar contrabanda ar putea ajunge la 30% din totalul pietei de profil. "Impactul economic este imens si nu afecteaza doar industria tutunului, ci si partenerii traditionali ai acesteia, comerciantii, care vor inregistra pierderi. Nu in ultimul rand, cei afectati vor fi consumatorii, care vor plati mai mult", a adaugat Maas.