Banca Comerciala Romana (BCR) a castigat, pentru a patra oara, titlul de „Banca Anului“ in Romania, acordat de revista britanica „The Banker“, ne-a informat ieri purtatorul de cuvant al bancii, Corneliu Cojocaru.
Festivitatea de decernare a premiilor „The Banker 2005“ s-a desfasurat luni seara la Londra, unde au fost prezenti 400 de reprezentanti ai celor mai importante banci din 138 de tari. In competitie s-au inscris 510 institutii de credit, numar-record pentru clasamentul organizat de revista britanica de la infiintarea premilor, in anul 2000. Potrivit comunicatului, „The Banker“ si-a motivat decizia pe baza rezultatelor financiare obtinute de banca, respectiv cresterea cu 30% a activelor si majorarea semnificativa a profitului net in 2004. Banca are un portofoliu de cinci milioane de clienti, cu un milion mai mult fata de finele lui 2003. De asemenea, revista britanica evidentiaza ca banca a avut capacitatea de a-si reduce raportul cost/venituri pana la 53,7%. „Cresterea calitativa sustenabila a fost acompaniata de o accelerare a cresterii organice, confirmand realismul si flexibilitatea strategiei noastre si creand valoare pentru organizatie, actionari si clienti. Rezultatele noastre depasesc tintele stabilite de actionari pentru cei mai importanti indicatori financiari. Am inregistrat o crestere spectaculoasa in ceea ce priveste profitul net consolidat pana la 161 de milioane de euro si am dublat dividendele per actiune“, a declarat presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila.
In clasamentul mondial al primelor 1.000 de banci comerciale, alcatuit de revista „The Banker“ dupa capitalul de rang 1 (care cuprinde capitalul propriu si rezerve, definind puterea unei banci de a acoperi pierderi actuale sau potentiale), inregistrat la 31 decembrie 2004, BCR a urcat 40 de pozitii, pana pe locul 332. Tot ieri, purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru, a implinit frumoasa varsta de 52 de ani. „Realitatea romaneasca“ ii ureaza un sincer „La multi ani!“. (M.C.)