Producatorii si importatorii de tamplarie se confrunta cu concurenta produselor de proasta calitate, provenite din tari precum Turcia sau China, ne-a declarat reprezentantul unei companii importatoare de materii prime pentru astfel de produse, Robert Veza. Acesta sustine ca este necesara educarea clientilor astfel incat sa nu mai caute o tamplarie ieftina, ci sa sa se orienteze spre una de calitate, care sa micsoreze costurile si pierderile de caldura.
Specialistii sustin ca in acest moment produsele existente pe piata romaneasca provin in proportie de peste 70% din Turcia si China. Pe de alta parte, Robert Veza ne-a mai declarat ca exista si companii romanesti de profil care cunosc o dezvoltare foarte buna: "Exista firme care se dezvolta foarte bine, in special in Ardeal si in partea de vest. Mult mai putine exista in Moldova si sudul tarii". In tara noastra, cumparatorii se orienteaza inca dupa preturile scazute. Daca pretul unui metru de tamplarie fixa provenit din China sau Turcia variaza intre 30 si 40 de euro pe metrul patrat, un profil "de calitate", construit de o firma recunoscuta, costa cu peste 20 de euro mai mult, atingand valoarea de 60 de euro pe metrul patrat.
Cu toate acestea, firmele de profil autohtone sunt in continua expansiune. Robert Veza spune ca firma pe care o reprezinta si-a dublat cifra de afaceri in 2006, de la cinci milioane de euro, cat avea in 2005, la 10 milioane de euro in 2006. "In primele trei luni ale acestui an, cifra de afaceri este dubla fata de cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut", a mai precizat acesta. (A.S.)