Preturile terenurilor au cunoscut in ultima perioada o depreciere considerabila. Agentii imobiliari spun insa ca, in Craiova, valoarea lor nu va ajunge sa scada cu 90%.

Din dorinta de a obtine un profit cat mai mare, in ultimii ani, multi proprietari de teren au speculat orice oportunitate pentru a supraevalua suprafetele si a creste preturile.
Situatia s-a schimbat insa incepand cu toamna anului trecut, cand, ca replica la micsorarea pretului locuintelor, dar si la politica restrictiva a bancilor privind acordarea creditelor, costul terenurilor din zona Craiovei a inregistrat o usoara scadere. Tendinta s-a mentinut pana in prezent, criza financiara facand ca terenurile sa ajunga sa coste, in unele zone, cu pana la 40% mai putin. Potrivit unor specialisti din domeniul imobiliar, prabusirea preturilor pe acest segment era inevitabila, mai ales ca unele atinsesera un nivel mult prea mare. „Pretul terenurilor a mai scazut, in special in zonele unde se spunea ca vor fi ridicate cartiere rezidentiale, dar nu s-au concretizat - in zona Troaca, de exemplu (la iesire din Cernele). Acolo, preturile ajunsesera la 50 de euro metrul patrat, dar acum au revenit la normal (30-35 de euro)“, a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic. Potrivit acestuia, si in zona Peugeot preturile au mai scazut. Parcelele care inainte costau 10.000 de euro se vand acum cu 6.500.

„Terenurile nu vor fi mai ieftine cu 90%“

Cat de mult vor mai scadea preturile este greu de estimat. Totusi, reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca in Craiova este imposibil ca terenurile sa inregistreze scaderi de pret de pana la 90%, asa cum estimeaza, potrivit standard.ro, oficialii Darian (principalul jucator de pe piata romaneasca de evaluare din real estate). „Preturile terenurilor au mai scazut. În nici un caz acestea nu vor ajunge sa fie cu 90% mai ieftine“, sustine Bogdan Buzatu, director la General Imobiliare. Parerea este impartasita si de alti reprezentanti ai agentiilor imobiliare. „Nu se va ajunge la o scadere de 90% pe acest segment“, a precizat Nicu Radut.

În zona centrala, preturile nu au scazut

În centrul Craiovei, preturile terenurilor se mentin la un nivel ridicat, suprafetele disponibile pentru constructie in zonele respective fiind foarte mici. „În zona centrala, unde oferta este foarte mica, preturile nu au scazut“, a spus Nicu Radut.
În aceeasi situatie sunt si terenurile situate la marginea orasului, care au utilitati. „În general, scad terenurile din extravilan, fara prea mare valoare, dar care anul trecut erau cumparate in masa. Cele cu utilitati pentru constructii vor avea o tendinta de stagnare sau de scadere foarte mica“, a spus Cosmin Truica, directorul CDC Imobiliare.