Administratia doljeana intentioneaza sa solicite zeci de hectare de teren de la marginea Craiovei, unele apartinand Jandarmeriei, iar altele Statiunii Didactice Banu Maracine, pentru a putea extinde Parcul Industrial aflat in subordinea Consiliului Judetean Dolj.
De teama ca ar putea ramane cu buza umflata in cazul celor 256 de hectare de teren care au apartinut fostelor unitati militare de la aeroport si pe care le-a solicitat Ministerului Apararii Nationale, presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, a pus ochii pe alte terenuri de la marginea Craiovei. Incercand marea cu degetul, Prioteasa a declarat luni ca va solicita preluarea a aproximativ 100 de hectare de teren care apartin in prezent Jandarmeriei si Statiunii Didactice Banu Maracine. Potrivit presedintelui CJ, societatea comerciala Parc Industrial aflata in subordinea consiliului are nevoie imediata de pamant, in conditiile in care terenurile acesteia sunt concesionate in proportie de 98% unor investitori. "Vom solicita Ministerului Administratiei si Internelor ca din terenurile Jandarmeriei si statiunii de cercetare sa fie redistribuite catre consiliul judetean 100 de hectare, pentru a extinde Parcul Industrial, deoarece acesta este in prezent ocupat in proportie de 98%. Oricum, terenul care apartine Jandarmeriei nu a fost cultivat. Am luat aceasta decizie pentru ca nici noua nu ne convine sa vina altcineva acolo. Noi vom oferi terenul celor care doresc sa investeasca si sa creeze astfel noi locuri de munca si ne obligam sa aducem si utilitati terenului", a spus Prioteasa. Acesta a adaugat ca cifra inaintata, de 100 de hectare de teren, nu este batuta in cuie si ca s-ar multumi si cu mai putin de atat.
Statiunea Banu Maracine, vizata de retrocedari
In opinia reprezentantilor Prefecturii Dolj, pentru a putea pune mana pe terenurile solicitate, consiliul judetean ar trebui sa se aseze la rand, rand la care s-au inscris pana acum zeci de fosti proprietari, dornici sa recupereze pamanturile preluate abuziv de regimul comunist. Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor, a declarat ca institutia a facut o solicitare pentru ca terenurile care apartin statiunilor de cercetare din judet sa poata fi restituite fostilor proprietari. "Noi am solicitat terenuri si de la Statiunea Didactica de la Banu Maracine, pe langa alte statiuni din jurul Craiovei, pentru a fi retrocedate fostilor proprietari, insa deocamdata suntem legati de aparitia Legii cercetarii, care specifica faptul ca o parte din aceste pamanturi trebuie puse la dispozitia Comisiei judetene de fond funciar. In total, la nivelul judetului Dolj, am solicitat de la statiunile de cercetare 400 de hectare de teren", a spus Eugen Marinescu.
Vladimirescu: "Sa ia terenuri de la tara de la dumnealui"
Afirmatiile facute luni de presedintele Ion Prioteasa nu sunt vazute cu ochi buni de rectorul Universitatii din Craiova, proprietara celor 1.096 de hectare de teren pe care statiunea didactica le detine la marginea Craiovei, la Tamburesti si la Dobresti.
Potrivit lui Vladimirescu, Consiliul Judetean Dolj nu a facut nici un fel de solicitare Universitatii, cum ar fi fost normal, iar terenurile nu sunt puse la dispozitia oricui, oricand. "Daca vrea sa ia terenuri, sa le ia de la tara de la dumnealui. In primul rand trebuia sa anunte institutia proprietara, adica pe noi, si nu am primit nimic pana acum. Au mai incercat inainte si Calin (Ion Calin, fost prefect al judetului Dolj, in prezent presedintele PSD Dolj - n.r.), si Voiculescu (Ion Voiculescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Dolj - n.r.), au facut chiar si un proiect de hotarare de guvern in secret si nu au reusit. E un teren interesant, dar nu il poate lua cine vrea, cand vrea", a spus rectorul Ion Vladimirescu.
Pana acum nu am reusit sa obtinem un punct de vedere din partea Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj.