Suprafetele cultivate ecologic ar putea creste in acest an pana la circa 170.000 de hectare, comparativ cu 110.000 hectare anul trecut, a declarat Daniel Lica, director in Ministerul Agriculturii. Trebuie spus ca in 2005 o mare parte a productiei vegetale a fost exportata ca materie prima in tari din Uniunea Europeana.
"Produsele ecologice si cele traditionale ofera Romaniei sansa de a patrunde pe pietele externe", a spus ieri oficialul din Agricultura. El a precizat ca principalele destinatii externe in 2005 au fost Germania, Elvetia, Olanda si Italia. Ponderea in livrarile la export a fost detinuta de miere (60%), produse de origine vegetala (30%) si produse lactate procesate (20%).
Lica a mai aratat ca Ministerul Agriculturii a acordat pana in prezent 555 de atestate pentru produse traditionale, acestea putand constitui o oportunitate pentru unii dintre producatorii romani de a ramane pe piata dupa aderare.
Potrivit statisticilor din Agricultura, suprafetele cultivate ecologic aproape s-au dublat anul trecut, comparativ cu 2003, cand suprafata se ridica la 57.200 de hectare.
In ceea ce priveste efectivele de animale, acestea au depasit 10.000 de bovine, la care se adauga 40.200 de oi cu lapte si circa 5.000 de gaini.
Numarul fermelor care practica agricultura ecologica este de aproximativ 260. Productia este valorificata in cea mai mare parte ca materie prima, in special pe piata externa si mai putin prelucrata, din cauza lipsei unor unitati de procesare.